joi, 28 martie, 2024

Examenul fundului de ochi. Descopera ce boli poate depista

Distribuie:

Publicat:

Examenul fundului de ochi permite vizualizarea papilei optice, a retinei si a vaselor de sange din aceasta zona. El este indicat pentru a stabili diagnosticul afectiunilor retinei si pe cele ale coroidei (membrana lipita de retina).  Exista multe motive pentru care trebuie sa se faca aceasta analiza. De exemplu, aspectul scobit al capatului nervului optic este un semn al glaucomului.

Examenul fund de ochi se face cu oftalmoscopul sau cu ajutorul lentilelor speciale (GOLDMANN etc.). Nu doar afectiunile retinei pot fi diagnosticate astfel. Iata si alte boli depistate prin examenul fundului de ochi:

1. Ateroscleroza
Examinand fundul de ochi, oftalmologul poate depista stadiul aterosclerozei, poate sa vada depozitele de colesterol (mici puncte stralucitoare) si modificarile aparute la vasele de sange.

2. Hipertensiunea
Oftalmologul poate afla daca este vorba de o hipertensiune veche, daca este o tensiune oscilanta. Vasele funduluiui de ochi la hipertensivi se modifica, arterele sunt mai stramte, venele mai dilatate. La hipertensivi, acolo unde se incruciseaza artera cu vena, artera comprima vena si uneori apar mici puncte de hemoragie la aceste incrucisari arterio-venoase.

3. Diabetul
La 10 ani de la debutul diabetului, debut care adesea nu este observat, poate aparea retinopatia diabetica. Bolnavul de diabet trebuie urmarit periodic de oftalmolog pentru a preintimpina orbirea bolnavului de diabet.

4. Boli de sange
Modificarile la nivelul retinei apar si in urma unor boli ale sangelui, precum anemiile, poliglobuliile, leucemiile.

5. Alte afectiuni
Prin examenul fundului de ochi pot fi depistate si unele tumori cerebrale, dar si unele semne care indica boli infectioase cum ar fi tuberculoza, HIV, sifilisul.

Nu conduceti dupa examinarea fundului de ochi
Dupa acest examen poate apare o stare de rau, provocata de atingerea ochiului. Aceasta stare este datorata unui reflex, si se poate produce in felul urmator: inima isi incetineste ritmul si tensiunea arteriala scade brusc. Aceasta poate merge pana la pierderea cunostintei. In acest caz, apare starea de rau, persoana poate cadea din picioare.

Pacientul trebuie sa anunte medicul in momentul in care simte ca i se face rau. Tratamentul pentru aceasta stare consta in intinderea pacientului pe spate ridicand usor picioarele pe un scaunel. Dupa ce starea de rau dispare, se intind usor si progresiv picioarele, si
abia apoi se aseaza bolnavul in sezut. Alti factori care pot declansa starea de rau vagal sunt:
emotiile, durerile, caldura prea mare. In ziua cand se face analiza fundului de ochi nu trebuie sa sofati.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img