marți, 23 aprilie, 2024

EXCLUSIV – Autoritatea Electorala Permanenta, institutia care organizeaza alegerile, are protocol cu SRI

Distribuie:

Publicat:

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), instituția care are misiunea de a asigura organizarea și desfășurarea alegerilor și a referendumurilor în România, precum și finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, a încheiat în anul 2016 un protocol de cooperare cu SRI.

Într-un răspuns pentru STIRIPESURSE.RO, AEP precizează că acordul a fost încheiat cu Centrul Naţional Cyberint, din cadrul Serviciului Român de Informaţii, pentru asigurarea securităţii sistemelor informatice. Deşi se precizează că acest protocol nu este unul secret, existenţa lui nu a fost dezvăluită până în prezent, fiind cunoscută doar cooperarea AEP cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).

"În anul 2016, Autoritatea Electorală Permanentă a încheiat un acord de cooperare cu Centrul Naţional Cyberint (organism al Serviciului Român de Informaţii). Precizăm că acordul menţionat are un caracter strict tehnic şi vizează cooperarea în domeniul securităţii sistemelor informatice şi de comunicaţii. Totodată facem precizarea că nu sunt necesare măsuri pentru desecretizarea acordului menţionat, acesta neavând caracter secret", se arată în răspunsul semnat de Zsombor Vajda, vicepreşedinte AEP.

AEP era condusă, în perioada semnării protocolului, de Ana-Maria Pătru. Aceasta a declarat pentru STIRIPESURSE.RO că nu a semnat niciun protocol cu SRI, iar acordul de cooperare cu Cyberint era cerut de lege și de Guvern, strict pentru protejarea Registrului electoral împotriva atacurilor cibernetice, nu pentru alegeri.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img