marți, 19 martie, 2024

EXCLUSIV! DESCOPERIRE de SENZATIE in interiorul unei MARI biserici din centrul Iasului. CAND au VAZUT despre ce este vorba, TOTI cei implicati in investigatie au ramas SOCATI

Distribuie:

Publicat:

 In interiorul unei celebre biserici din centrul Iasului, arheologii au facut o descoperire ISTORICA si MISTERIOASA • Edificiul de cult are dimensiuni impresionante • Legat de aceasta si de ctitorul ei au aparut o serie de legende, inclusiv legate de fenomene supranaturale • Mai mult, se crede ca trupul persoanei care a ridicat constructia ar fi fost ingropat chiar la subsolul imobilului in urma unei crime sadice • In acest sens, incisivul, hatrul si valorosul arheolog – conf. univ. dr. Vasile Cotiuga de la Facultatea de Istorie a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi ofera o serie de informatii extrem de importante legate de acest caz istoric!

 

O noua informatie si poveste fascinanta pentru istoria Iasului medieval iese la iveala. De aceasta data, este vorba de un moment misterios ce tine de Biserica Barnovschi si de ctitorul acesteia, Miron Barnovschi Movila (d. 2 iulie 1633 – executat), domnitor al Moldovei în perioadele 13 ianuarie 1626 – iulie 1629 si aprilie 1633 – 2 iulie 1633. Si acum se crede ca trupul persoanei care a ridicat constructia ar fi fost ingropat chiar la subsolul imobilului in urma unei crime sadice.

"Am descoperit un cavou in interiorul caruia se gasea un schelet"

In acest sens, incisivul, hatrul si valorosul arheolog – conf. univ. dr. Vasile Cotiuga de la Facultatea de Istorie a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi ofera o serie de informatii extrem de importante legate de acest caz istoric!

"Dupa 1990, chiar la mijlocul deceniului X al secolului XX (in intervalul 1996 – 1997 – n.r.) am participat ca student la cercetarile arheologice din interiorul Bisericii Barnovschi, sub coordonarea celebrului arheolog medievist si arheolog Stela Chepea. Cu acea ocazie, oarecum in centrul bisericii, pe axul acesteia, am descoperit un cavou in interiorul caruia se gasea un schelet intr-un acoperamant tesut cu fir de aur. Fara a desface tesatura, pot spune ca scheletul pare sa nu fi avut craniu. Nu este exclus sa fie vorba de un decapitat, ingropat in biserica. Intregul acoperamant a fost dus la Palatul Culturii, de el ocupandu-se doamna Carmen Marian", isi reaminteste profesorul Cotiuga.

Pe de alta parte, arheologul Stela Cheptea confirma descoperirea de acum aproximativ 20 ani, dar care, pana acum, nu a fost prezentata in spatiul public.

"Imi amintesc ca, la acel moment, au luat parte la acele cercetari arheologice din interiorul Bisericii Barnovschi. E greu de spus daca, acel schelet gasit acolo si care nu avea cap este al cititorului anume domnitorul Miron Barnovschi Movila. Cel mai probabil, atunci descoperindu-se mai multe cavouri ingropate in subsolul bisericii, la acesta s-a taiat o parte din schelet pentru a se face loc altui cavou. Stim ca Miron Barnovschi a fost dus la Istanbul unde a fost decapitat de otomani pentru inalta tradare, doar ca nu stim ce s-a intamplat cu trupul sau sau daca a fost adus la Iasi pentru a fi ingropat in biserica ctitorita de el. Aici nu poate fi o certitudine", a completat Cheptea.

Marturii TRAGICE desprinse din poveste ce tin de acest monument important al Iasului medieval

Intreaga poveste ce tine de acest monument important al Iasului, vechi de aproape jumatate de mileniu este emotionanta. Rareori oamenii ar fi capabili, indiferent de rangul si starea lor materiala, sa se sacrifice intr-un asemenea mod pentru o idee nobila. De-a lungul a sute de ani, tot ceea ce tine de acest edificiu de cult si de ctitorul ei, Miron Barnovschi Movila (d. 2 iulie 1633 – executat), domnitor al Moldovei în perioadele 13 ianuarie 1626 – iulie 1629 si aprilie 1633 – 2 iulie 1633 este invaluit in mister si fapte incredibile.  

Povestiri legendare cu biserica din "dricul targului"

Mama lui Miron Barnovschi era nepoata de sora a domnitorilor Ieremia si Simion Movila, dar si a marelui  mitropolit al Moldovei, Gheorghe Movila. Aceasta înrudire l-a ajutat pe Miron sa urce la tronul Tarii Moldovei. Bunicul sau, Toma Barnovschi, a fost unul dintre conducatorii Rascoalei împotriva lui Despot-Voda. El a murit in timpul asediului Cetatii Sucevei din anul 1563. A avut o viata extrem de zbuciumata si un sfarsit tragic, fiind executat de turci cu o cruzime iesita din comun.

"Domnitorul Miron Barnovschi a inceput zidirea acestei biserici la 1627, dar in anul decapitarii sale (1633), lucrarile nu erau incheiate. Chiar din 1628, ctitorul a inchinat biserica sa din Iasi, din dricul targului, la Sfantul Mormant de la Ierusalim. Paul de Alep pretindea ca ar fi vazut, la 1653, portretul votiv al ctitorului, pictat in biserica. Potrivit relatarii, in acea imagine Barnovschi aparea calare pe un cal alb, fapt cu totul neobisnuit. Se spune ca in momentul executiei voievodului, in acest portret ar fi aparut o fisura adanca. Nu s-a putut stabili cat se mai pastreaza din constructia originala in zidurile bisericii aflate astazi in picioare. Interventiile din anii 1786, 1836 si 1880 nu au adus doar mici modificari, ci si refaceri. Pridvorul exterior, care da specificul acestei biserici, este un adaos baroc din epoca fanariota. Recentele lucrari de consolidare si restaurare au fost de natura sa prelungeasca viata monumentului", arata istoricul iesean Sorin Iftimi in lucrarea "Orasul Iasi – Memoria monumentelor".

Ucis pentru ca a refuzat sa se lepede de credinta

Firul mortii violente a domnitorului Barnovschi este presarat de intrigi si tradari sadice. Concret, la 2 iulie 1633 el a fost decapitat, deoarece a refuzat ca, în fata Sultanului Murad al IV-lea, sa se lepede de ortodoxie si sa treaca la islam.

"Pentru câteva zile a fost arestat si, în acest timp, si-a scris testamentul. La 2 iulie 1633 a fost decapitat. Pedeapsa a continuat pâna dincolo de moarte, ultima dorinta fiindu-i refuzata. Domnitorul a vrut ca trupul sa-i fie îngropat la Manastirea Dragomirna. Cu toate acestea, el a fost înmormântat, pentru început, în cimitirul Patriarhiei din Constantinopol. Undeva, firul se rupe, întrucât locul mormântului sau a ramas necunoscut", se arata in documente.

Scena ciudata la moartea sa

Totusi, o serie de sapaturi facute recent la Biserica Barnovschi, mai exact în anul 1996, au scos la iveala, din pardoseala bisericii, un mormânt considerat a-i apartine marelui domnitor. Pe de alta parte, scriitorul iesean Ion Muscalu, in romanul sau "Osânda si izbânda" scoate in prim-plan un moment ciudat care s-ar fi petrecut in momentele ce au urmat dupa uciderea sa.

"Miron Barnovschi se întoarce la scaunul Moldovei, mergând la Istambulul de altadata, la Sultanul Murad, care hotaraste sa-i taie capul pentru cutezanta sa si pentru ca nu a dorit sa-si lepede credinta stramoseasca. Domnita Catrina voieste sa-l salveze, aparând în miez de noapte în celula domnitorului, aducându-i cele de trebuinta pentru a iesi din închisoare. Domnitorul refuza, spre a nu fi considerat las si cere sa îsi scrie testamentul. La 1633, moare decapitat, moment în care Nadan, calul sau, rupând legaturile din locul în care se afla, porneste în goana spre locul spânzuratorii, ridicându-se în doua picioare si cazând la pamânt fara suflare", reliefeaza Muscalu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img