vineri, 19 aprilie, 2024

EXCLUSIV! Nimeni nu se astepta sa descopere asemenea imagini chiar in centrul Iasului! Surpriza de proportii pentru un grup de dezvoltatori imobiliari! FOTO

Distribuie:

Publicat:

O noua descoperire arheologica fabuloasa, in plin centrul Iasului! • Exact cand nimeni nu s-ar fi asteptat, au iesit la iveala o serie de constructii subterane spectaculoase • Chiar daca, la final de saptamana, prin aceasta zona trec mii de ieseni, acestia nu vad decat un tapsan, de cele mai multe ori plin de noroaie sau de masini luxoase • Trist este ca aici se afla vestigii subterane, vechi de cateva secole • "Sa ne intelegem ca aici nu erau depozitate sticle de vin sau cartofi… Vorbim de hrube late de aproximativ sapte metri, inaltime de peste trei metri si jumatate si o lungime de peste 30 de metri… Ele duc catre inceputul secolului al XVIII-lea si au o valoare istorica edilitara pentru Iasi de-a dreptul fantastica. Desigur, aici sunt interese diverse doar ca eu ca arheolog nu-mi doresc nimic altceva decat ca ele sa fie puse in valoare. Este ceva unic pentru trecutul orasului nostru si, tocmai de aceea, trebuie sa pastram acest lucru… Nimeni nu se opune dezvoltarii imobiliare din citadela noastra, doar ca momentan s-a oprit totul acolo atata timp cat vorbim de vestigii extrem de rare!", a transmis reputatul arheolog medievist Stela Cheptea, directorul Centrului de Istorie si Civilizatie Europeana din cadrul Academiei Romane – filiala Iasi • Reporterii Cotidianului BUNA ZIUA IASI va prezinta, in exclusivitate pentru spatiul public, imagini din subteranele istorice ale Iasului

Aceasta descoperire a arheologilor ieseni, facuta la inceputul acestui an, este una de-a dreptul revolutionara pentru ceea ce inseamna trecutul subteranelor care se afla in centrul Iasului si sunt vechi de cateva sute de ani bune!

Astfel, cand nici macar cercetatorii nu s-ar fi asteptat, la intersectia actualelor strazi Costache Negruzzi si Arh. G.M. Cantacuzino (langa Parcul Guliver, aflat in imediata apropiere de Piata Unirii – n.r.) s-au gasit galerii subterane lungi de peste 30 metri.

 

Totul a plecat de la intentia unor dezvoltatori imobiliari de a ridica in acest areal un imobil de trei etaje. Acestia, chiar daca aveau toate aprobarile necesare, au decis sa stopeze demararea proiectului tocmai pentru a pastra si valorifica vestigiile istorice. Din cate se pare, terenul a intrat si in atentia controversatului om de afaceri Cristian Stanciu (consilier judetean PSD – n.r.) care are un teren in proprietate chiar in apropiere.

"Vorbim de vestigii extrem de rare! In aceste hrube nu erau depozitate sticle de vin sau cartofi…"

Concret, în timpul unei documentari in teren dedicate realizarii unei cercetari arheologice langa Biserica Sf. Gheorghe – Lozonschi, valorosul arheolog medievist Stela Cheptea, de la Academia Româna – filiala Iasi, si coordonatoarea Centrului de Istorie si Civilizatie Europeana a descoperit o mare pivnita si galerie subterana. Ea a aparut la aproximativ trei metri sub cota terenului actual. Aceasta are o înaltime interioara de pana la trei metri si o deschidere interioara de peste patru metri. Constructia este realizata în forma de L si are o bolta în semi-cilindru, întarita cu arce dublouri.

"Sa ne intelegem ca aici nu erau depozitate sticle de vin sau cartofi… Vorbim de hrube late de aproximativ sapte metri, inaltime de peste trei metri si jumatate si o lungime de peste 30 de metri… Ele duc catre inceputul secolului al XIX-lea, adica inainte de domnia lui Mihail Sturza (fost domnitor al Moldovei între aprilie 1834 si iunie 1849 – n.r.) si au o valoare istorica edilitara pentru Iasi de-a dreptul fantastica. Desigur, aici sunt interese diverse, doar ca eu ca arheolog nu-mi doresc nimic altceva decat ca ele sa fie puse in valoare. Este ceva unic pentru trecutul orasului nostru si, tocmai de aceea, trebuie sa pastram acest lucru… Nimeni nu se opune dezvoltarii imobiliare din citadela noastra, doar ca momentan s-a oprit totul acolo atata timp cat vorbim de vestigii extrem de rare!", a transmis reputatul arheolog medievist Stela Cheptea.

Hrube aflate langa o faimoasa biserica a urbei

Interesant este ca in imediata apropiere a zonei unde a fost facuta aceasta descoperire se afla Biserica Sfantul Gheorghe – Lozonschi din Iasi, un edificiu de cult ortodox, care a fost construita în anul 1800 de catre boierul Iordachi Lozonschi si sotia sa, Ecaterina.

"Totul s-a facut pe locul unei biserici mai vechi cu acelasi hram. Lacasul de cult are doua hramuri: Sfântul Gheorghe – 23 aprilie si Sfanta Ecaterina – 25 noiembrie. Aceasta a fost inclusa pe Lista Monumentelor Istorice din judetul Iasi din anul 2015, având codul de clasificare cod LMI IS-II-m-B-03807. De reliefat ca biserica actuala a fost zidita pe locul unei biserici de lemn cu hramul Sfantul Gheorghe, datând din secolul al XVI-lea. Existenta ei pe acest loc este atestata de mai multe marturii scrise, cea mai veche din 18 martie 1615, când Popa Mirauta de la Svetii Gheorghe apare ca martor într-un document. Nu se cunoaste anul ctitoririi lacasului de cult. Din documente, unii cercetatori au dedus ca biserica a fost ctitorita de pârcalabul Gheorghe Kataratos, un grec asezat cu resedinta în satul Lozna, de unde i s-a tras porecla de Izlozeanul sau Lozonschi. El este cunoscut în documentele vremii între anii 1580-1612. Era casatorit cu cneaghina Cârstina, fiind tatal Elisabetei Movila, sotia domnitorului Ieremia Movila (1595-1606?). În timpul domniei ginerelui sau, Gheorghe Izlozeanul a ajuns pârcalab de Hotin", se arata in documentele istorice

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img