marți, 23 aprilie, 2024

EXCLUSIV! O batrana a ajuns cel mai tare dezvoltator imobiliar din Iasi! A ridicat case, blocuri si are terenuri peste tot. Femeia: “Ma baga la puscarie?” FOTO

Distribuie:

Publicat:

 O batrana din Iasi da lovitura in imobiliare • A construit case, si pare ca nu se opreste • Vecinii spun ca sta bine la capitolul terenuri • Femeia a fost prinsa de Fisc cu o teapa de aproape 100.000 euro, numai intr-un an • Un apartament il vindea si cu 70.000 euro • "Cum asa, nu stiam… Ma baga la puscarie?", a spus femeia, in cadrul unui dialog cu reporterii BZI • De fapt, ginerele "Manole" s-a ocupat de toate combinatiile • "E soacra mea, am fost reprezentantul ei prin procura. De ce va intereseaza? Va rog sa nu ma mai deranjati", a subliniat Emanoil Manolescu • In cazul in care suma nu va fi platita, iar Fiscul nu va reusi sa valorifice bunurile debitorilor, dosarul de evaziune fiscala va ajunge pe masa procurorilor

Ca sa-si piarda urma, tot mai multi dezvoltatori imobiliari incearca sa construiasca pe numele prietenilor sau ale rudelor. Asta se intampla deoarece de multe ori au uitat sa mai plateasca si taxele la bugetul de stat, dupa ce incheiau o sumedenie de tranzactii.

Reporterii BZI va prezinta in exlusivitate un astfel de caz. In satul Horpaz, din comuna Miroslava, traieste Maria Cocia, femeie in varsta de 75 de ani. Traieste intr-o casa batraneasca pe strada principala. Batrana este un veritabil dezvoltator imobiliar, fiind titulara mai multor constructii vandute in ultima perioada. Spre exemplu, numele ei este asociat cu o tranzactie importanta in satul Valea Adanca, pe strada Ciurchi nr.11. Aici, trei duplexuri cu regimul de inaltime P+E au fost vandute ca painea calda.

Reporterii BZI au stat de vorba cu unul dintre proprietari. "Nu am cumparat de la femeie (despre Cocia – n.r.), ci direct de la dezvoltator. Am inteles ca ea are multe terenuri in comuna. S-a vandut cu 70.000 euro un apartament", a spus unul dintre proprietari.

Mergand pe firul tranzactiilor, nu mare a fost mirarea cand s-a dovedit ca adevaratul investitor este chiar ginerele batranei, Emanoil Manolescu. In comuna este cunoscut mai degraba dupa numele de "Manole".

Surse din piata imobiliara spun ca Manolescu s-a folosit de soacra tocmai pentru ca a avut probleme in trecut cu Fiscul. In prima faza, reporterii BZI l-au contactat pe barbat pentru a intermedia o presupusa vanzare. "Vorbiti cu mine, este soacra-mea (despre Maria Cocia – n.r.)", a asigurat Manolescu.

Mai mult, aceleasi surse spun ca afacerile au fost extinse spre fiica acestuia, Bianca Manolescu, care s-a maritat in 2015 cu Ionut Ciubotariu, zis si "John" (vezi foto mai jos).

Batrana: "Ma baga la puscarie?"

Totul a pornit de la un banal control de inspectie fiscala ce viza activitatea Mariei Cocia. Inspectorii de la Directia Generala Regionala a Finantelor Publice (DGRFP) Iasi au observat in activitatea femeii tranzactii dubioase, prejudiciul la bugetul de stat fiind de aproape 100.000 euro. Aceasta suma a fost descoperita doar pe parcursul anului trecut. Ce s-a facut de s-a ajuns la suma asta? Pe numele Mariei Cocia apar tranzactii cu societatea Johny-Group SRL, insa fara drept de deducere a TVA-ului. Mai mult, societatea a fost radiata inca de la jumatate anului 2016. Pentru vanzarea apartamentelor din Valea Adanca, s-au incasat avansuri, insa existau diferente legate de cota de impozitare, 5 la suta sau 19 la suta. Nu in ultimul rand, suma de aproape de 50.000 de euro din prejudiciul total provine din neplata impozitului pe profit. Intentionat sau nu, au fost declarate sume care nu se regaseau in contractele de vanzare-cumparare.

Reporterii BZI au stat de vorba cu batrana, care s-a aratat destul de surprinsa cand a auzit ca are de platit o suma importanta la Fisc. "Da, este ginerele meu (despre Manolescu – n.r.). Cum asa, nu stiam… Vai de mine, ma baga la puscarie? Am sa vorbesc cu el", a spus Maria Cocia. Emanoil Manolescu nu a vrut sa comenteze prea multe, in momentul in care a fost contactat telefonic. "E soacra mea, am fost reprezentantul ei prin procura. De ce va intereseaza? Va rog sa nu ma mai deranjati", a subliniat Manolescu. In cazul in care suma nu va fi platita, iar Fiscul nu va reusi sa valorifice bunurile debitorilor, dosarul de evaziune fiscala va ajunge pe masa procurorilor.

Au tras un tun in Iasi! Scandal cu vecinii

Maria Cocia nu s-a oprit cu afacerile in comuna Miroslava. In februarie 2018, pe numele "antreprenoarei" a fost emisa o autorizatie de construire de catre Primaria Iasi pentru ridicarea unui imobil de locuinte colective pe strada Butnari nr.21-23, aproape de Baza 3. Deja investitia a fost finalizata, iar majoritatea apartamentelor au fost vandute.

Conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ), terenul vizat a fost de 841 metri patrati. Regimul de inaltime a cladirii este de D+P+4E, in total fiind vorba de 24 de apartamente. Imobilul beneficiaza de un numar de 20 locuri de parcare, amenajate pe terenul proprietate. Si in aceasta afacere Emanoil Manolescu s-a prezentat ca dezvoltator. Nici bine nu a vandut cladirea, ca proprietarii au sarit pe Manolescu. Acestia sunt nemultiti ca stalpii care delimiteaza locurile de parcare nu sunt legati cu lanturi, asa cum li s-a promis. Astfel, soferii din vecinatate folosesc locurile, considerand ca sunt publice. Proprietarii au lasat un bilet pe cutia postala, dar se pare ca Manolescu nu a mai trecut de ceva timp pe la blocul din Butnari.

In aprilie-iunie, aproape 8,5 milioane euro

Inspectorii fiscali din cadrul DGRFP Iasi au identificat la nivelul judetului Iasi sume importante ce au fost trecute in rapoarte. In primul trimestru al anului 2019, s-au inregistrat sume suplimentare identificate de 85.081.000 lei, fata de 65.120.091 lei cat au fost in 2018, insa mult mai putin fata de 2017, cand a fost raportata suma de 106.749.000 lei. Aceste sume provin de la persoanele fizice ori juridice din neplata TVA si a impozitului pe profit.

DGRFP sustin ca, deocamdata, aceste cifre nu sunt relevante privind activitatea de inspectie fiscala. Abia la finalul anului se vor putea observa datele reale. Tot in perioada ianuarie-martie 2019, au fost realizate 65 de inspectii fiscale. In urma controalelor, suma incasata efectiv a fost de 24 milioane lei, aproape o treime din suma initiala identificata.

Totodata, inspectorii fiscali au intocmit si sase sesizari penale pentru infractiunea de evaziune fiscala. In ceea ce priveste al doilea semestru (aprilie-iunie), s-a identificat suma de 40.288.992 lei, ca urmare a efectuarii de inspectii fiscale la contribuabili persoane juridice si fizice.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img