miercuri, 24 aprilie, 2024

Exercițiile militare preogramate de Marea Britanie în Insulele Falkland generează un protest oficial al guvernului de la Buenos Aires

Distribuie:

Publicat:

Argentina a dat publicităţii o plângere oficială împotriva exerciţiilor militare pe care Marea Britanie plănuieşte să le întreprindă în insulele disputate Falkland, informează miercuri dpa preluată de Agerpres. 

Ministerul de Externe al Argentinei a anunţat marţi că a adresat o plângere oficială Ambasadei britanice în legătură cu exerciţiile militare, care includ lansări de rachete, planificate pentru perioada 15-29 octombrie. 

Arhipelagul este revendicat de Argentina sub numele de Maldive. Insulele Falkland au un guvern propriu, însă sunt declarate de Marea Britanie drept teritoriu al său de peste mări. 

În comunicat, guvernul condus de Mauricio Macri declară că "respinge desfăşurarea acestor exerciţii pe teritoriul Argentinei ocupat ilegal de Marea Britanie". De asemenea, el îndeamnă ambele ţări să "demareze negocieri pentru a găsi o soluţie paşnică şi definitivă la disputa privind suveranitatea" asupra acestui teritoriu. 

Marea Britanie controlează insulele Falkland din 1833, când i-a alungat pe oficialii argentinieni de pe acest teritoriu. În 1982, ea a respins o încercare a Argentinei de a-şi reimpune pe care militară suveranitatea asupra arhipelagului, care se află la circa 400 de kilometri est de Argentina continentală. 

Marea Britanie a respins până acum cererile Argentinei de a demara negocieri asupra viitorului insulelor, motivând că cei circa 3.000 de locuitori ai acestora au optat, în cadrul unui referendum organizat în 2013, pentru rămânerea sub control britanic.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img