joi, 25 aprilie, 2024

Experimentul Social “Reddit Place”

Distribuie:

Publicat:

Pe 1 aprilie 2017, pe rețeaua de socializare Reddit, s-a creat un experiment social sub forma unui proiect de colaborare, numit “Place“.Acest experiment a început de la “pânza” digitală care avea o dimensiunea de un milion de pixeli (un pătrat cu laturile de o mie de pixeli). Inițial această pânză a fost albă cu un pixel roșu în mijloc. Apoi, oricine cu un cont de Reddit putea să adauge un pixel colorat pe ea.

Fiecare user putea alege doar dintr-o paletă de 16 culori iar partea interesantă este că odată ce își adăuga propriul pixel, trebuia să aștepte între 5 și 20 de minute înainte de a adăuga altul. Culorile din care puteau alege erau: alb, gri deschis, gri, negru, roz, roșu, portocaliu, maro, galben, verde, verde deschis, albastru bleumarin, violet și purpuriu. La acest experiment social au participat aproximativ un milion de oameni.

În primele ore ale experimentului totul era haotic, deoarece oamenii plasau pixelii la întâmplare. La scurt timp oamenii au început să colaboreze, iar printre primele desene…ce credeți că au reușit? Cei cu mintea perversă au ghicit, un “dickbutt” mai pe romanește “penis cu fund”. Printre primele texte desenate nu a lipsit nici “send nudes please”. Iată și apariția lor:

Apoi pe măsură ce trecea timpul, s-au creat subcomunități pe Reddit, unde diferiți useri s-au mobilizat si au început sa creeze steaguri ale anumitor țări, personaje din desene animate, unele secțiuni care aveau legătură cu un anumit sport.

Dar cele mai spectaculoase au fost reproducerile unor foarte cunoscute tablouri: “Mona Lisa” de Leonardo da Vinci și “Noapte înstelat” a lui Vincent van Gogh sau chiar bara de start din windows 98 ce poate fi observată în colțul stang de jos.

Timelaps de 72 ore al panzei.

Acest experiment a fost văzut din mai multe unghiuri. A fost privit ca un loc în care userii de pe Reddit au făcut ce au știut mai bine: să se “certe” printr-un mod creativ. A fost văzut și ca un microcosmos în care haosul s-a transformat în ordine, lucru ce caracterizează oarecum societatea actuală. “Reddit Place” reprezintă cu succes un model de lupta împotriva extremismului în comunitățile de pe internet.

Despre subiect a mai vorbit Paul Lungu pe canalul său Top 8 în acest clip de la minutul 1:18.

sursa: Fii Open Minded

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img