marți, 23 aprilie, 2024

Expertii analizeaza argumentele pro si contra bauturilor racoritoare cu indulcitori

Distribuie:

Publicat:

Bauturile racoritoare cu indulcitori, dietetice, care au in componenta aspartam sau stevie, ar putea fi inlocuitoare bune ale bauturilor cu zahar sau juice-urilor, dar cercetatorii sunt inca nesiguri in privinta efectelor acestora asupra sanatatii pe termen lung, potrivit unui studiu realizat de American Heart Association Science Advisory, citat de Reuters.

In Statele Unite, 32% dintre bauturile consumate de adulti si 19% dintre cele consumate de copii in perioada 2007-2010 contineau indulcitori cu continut redus de calorii, conform datelor AHA Nutrition Committee. „Am subliniat de ceva timp impactul negativ al bauturilor indulcite cu zahar, dar primim o multime de intrebari legate de indulcitorii cu calorii reduse”, a afirmat Alice Lichtenstein, care conduce Cardiovascular Nutrition Laboratory la Tufts University, din Boston, potrivit digi24.ro.

The American Heart Association recomanda pana la 100 de calorii, sau 25 de grame, de zahar adaugat pe zi, pentru femei, si 150 de calorii, sau 37,5 grame, pe zi pentru barbati. Aceste cantitati sunt echivalente cu aproximativ 6, respectiv 9 lingurite. Copiii si adolescentii, cu varste de 2-18 ani, ar trebui sa consume sub 25 de grame pe zi, iar copiii mai mici de doi ani nu ar trebui sa consume zahar adaugat, noeaza autorii studiului.

O doza obisnuita de cola, de exemplu, contine 39 de grame de zahar. Comisia a cautat dovezi legate de efectele consumului regulat de indulcitori cu continut redus de calorii aprobati de Administratia pentru Alimente si Medicamente – zaharina, aspartam, acesulfat-K, sucraloza, neotam si advantam si stevie. Acesti indulcitori au un continut redus sau chiar deloc de calorii, ceea ce ii face o optiune atragatoare in lupta cu kilogramele in plus, diabetul sau problemele cardiace. Unele cercetari au aratat insa ca cei care consuma astfel de bauturi compenseaza mancand si band mai multe calorii din alte surse. Comisia a subliniat scaderea consului de bauturi cu zahar, ceea ce este un semn bun, si cresterea cererii pentru bauturile cu un continut redus de zahar.

In prezent, comisia este impotriva consumului prelungit de bauturi cu indulcitori cu continut redus de calorii de catre copii, cu exceptia celor care sufera de diabet zaharat. Pentru adultii care vor sa treaca de la bauturile cu zahar trecerea la cele cu indulcitori este considerat un lucru bun, dar mai bine ar fi sa consume apa, potrivit recomandarilor.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img