joi, 28 martie, 2024

Expunerea ridicată la poluare modifica creierul copiilor

Distribuie:

Publicat:

Poluarea modifica creierul copiilor. Un nou studiu sugerează că expunerea semnificativă a copilului, de timpuriu, la poluarea aerului legată de trafic (TRAP) este asociată cu modificări structurale ale creierului la vârsta de 12 ani.

Studiul Centrului Medical pentru copii din Cincinnati a descoperit că copiii cu niveluri mai mari de expunere TRAP la naștere au avut reduceri la vârsta de 12 ani în volumul de materie cenușie și grosimea corticală în comparație cu copiii cu niveluri mai mici de expunere.

„Rezultatele acestui studiu, deși exploratorii, sugerează că locul în care trăiești și aerul pe care îl respiri poate afecta modul în care crește creierul tău”, spune Travis Beckwith, de la Cincinnati Children și autor principal al studiului. ”În timp ce procentul pierderii este mult mai mic decât ceea ce s-ar putea observa într-o stare de boală degenerativă, această pierdere poate fi suficientă pentru a influența dezvoltarea diferitelor procese fizice și mentale.”

Materia cenușie include regiuni ale creierului implicate în controlul motor, precum și percepția senzorială, cum ar fi văzul și auzul. Grosimea corticală reflectă adâncimea exterioară a materiei cenușii. Studiul a constatat că anumite regiuni din lobii frontali și parietali și cerebel au fost afectate cu scăderi de ordinul a 3 – 4 la sută.

„Dacă expunerea timpurie la TRAP dăunează ireversibil dezvoltării creierului, consecințele structurale ar putea persista indiferent de momentul necesar pentru o examinare ulterioară”, spune dr. Beckwith.

Poluarea modifica creierul copiilor

Cercetătorii studiului, care este publicat online în PLOS One, au utilizat imagistica prin rezonanță magnetică pentru a obține imagini cerebrale anatomice de la 147 ani de 12 ani. Acești copii sunt un subset al Studiului de alergie și al poluării aerului din Cincinnati (CCAAPS), care a recrutat voluntari înainte de vârsta de șase luni pentru a examina expunerea timpurie a copilului la rezultatele TRAP și la sănătate.

Voluntarii din CCAAPS au avut valori ridicate sau mici ale expunerii la TRAP în primul an de viață. Cercetătorii au estimat expunerea folosind o rețea de eșantionare a aerului de 27 de site-uri din zona Cincinnati, iar prelevarea de probe 24/7 a fost realizată simultan pe patru sau cinci site-uri pe anotimpuri diferite. Copiii participanți și îngrijitorii lor au finalizat vizite clinice la vârste de 1, 2, 3, 4, 7 și 12 ani.

Studiile anterioare ale TRAP sugerează că acesta contribuie la boli neurodegenerative și afecțiuni neurodezvoltate. Această lucrare susține că TRAP schimbă structura creierului la începutul vieții.

Vivadiva Iasi

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img