vineri, 19 aprilie, 2024

Extindere fara precedent la marginea Iasului! Va fi construit cel mai mare mall din Moldova! Iata detaliile unui proiect care va bloca toata zona!

Distribuie:

Publicat:

Oficial, proprietarii complexului ERA anunta printr-o dezbatere publica intentiile de extindere ce vor costa peste 100 milioane de euro • Va fi construit cel mai mare mall din Moldova • Daca nu se vor lua masuri de circulatie, traficul in zona va fi imposibil • Vor fi amenajate peste 8.000 de locuri de parcare • Complexul ERA a fost implicat in mai multe scandaluri din cauza pasajului proiect eronat • Din pricina traficului, stalpii de sustinere s-au deplasat cu 40 de centimetri • Primaria a emis recent o autorizatie pentru refacerea pasajului

Noii proprietari ai complexului comercial Carrefour ERA, situat la iesirea din Iasi, au anuntat primele demersuri pentru extinderea afacerii, fiind vorba de o investitie de peste 100 milioane de euro. Astfel, pe site-ul primariei a fost publicat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) privind extinderea complexului.

Documentatia prezinta detalii importante ce arata dimensiunea proiectului. Mai precis, conform PUZ, cladirile existente vor fi recompartimentate, drumurile vor fi reconfigurate, iar parcarea va fi extinsa. In total, vor fi construite patru cladiri cu regim de inaltime P+1, un cinematograf si un mall care va avea cel mai mare hypermarket din zona Moldovei.

Dimensiunea proiectului este data si de locurile de parcare care vor fi amenajate, 8.778 la numar. Din acestea, 3.417 locuri de parcare vor fi amenajate la sol, iar 5.631 locuri de parcare vor fi amenajate pe acoperisul cladirilor sau in interiorul acestora. Ideea unui centru comercial gigant presupune ca va atrage si o serie de probleme legate de trafic.

Cei care vor sa ajunga la complexul ERA, o pot face prin pasajul amenajat de fostii proprietari. Fluxul imens de clienti anuntat va bloca intrarea in Iasi. Solutia de trafic poate fi rezolvata doar impreuna cu autoritatile locale, in speta Primaria Iasi si Primaria Miroslava. PUZ-ul lansat de investitori studiaza o suprafata de teren detinuta de 330.373 metri patrati, adica peste 33 de hectare. Proiectul urmeaza sa fie analizat si in cadrul Comisiei de Urbanism.

Probleme cu pasarela

In ultimii ani s-au iscat o serie de scandaluri privind pasarela de la ERA. Aceasta a cedat in cateva randuri, fiind confirmate problemele legate de proiectarea obiectivului.

In 2015, s-a descoperit ca stalpii de sustinere ai pasajului s-au deplasat cu mai bine de 40 de centimetri, situatia fiind destul de grava din cauza traficului intens spre complexul comercial. Ermes Holding SRL, fostul proprietar al complexului, a primit o amenda ridicola, de 4.200 lei, plus obligatia de a inchide doua benzi de circulatie.

Mai mult, accesul autovehiculelor cu o masa mai mare de 7,2 tone a fost interzis. Chiar si asa, accesul TIRURILOR a fost permis in continuare. La inceputul anului, Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) a reconfirmat problemele de la pasaj.

"Pentru raportul de urmarire speciala intocmit de ing. Marius Marian Anghelache, care a fost prezent in mai 2017 si care nu era intocmit conform prevederilor din Normativul privind comportarea in timp a constructiilor, indicativ P130/1999 (nu s-a efectuat prelucrarea si interpretarea datelor obtinute in vederea stabilirii evolutiei fenomenelor de tasare asupra stabilitatii si sigurantei in exploatare), proprietarul constructiei a fost sanctionat conform prevederilor Legii nr. 10/1995, privind calitatea in constructii, cu modificarile si completarile ulterioare", se arata in raportul ISC.

Totusi, proprietarii vor consolida pasajul. Municipalitatea ieseana a emis in acest sens o autorizatie de construire pentru aducerea obiectivului la starea initiala.

S-a vandut cu 35 milioane de euro

Prime Kapital a devenit proprietarul complexului, dupa ce a platit datoria ipotecara a fostului proprietar de 9,5 milioane de euro. Apoi, s-a platit si o suma de peste 30 milioane euro pentru finalizarea tranzactiei. Extinderea complexului se va face pe o suprafata de peste 30.000 metri patrati.

Prime Kapital Development SRL este o societate infiintata in 2007 si are ca obiect de activitate "cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii".

Asociati in firma sunt Victor Semionov, cetatean roman, si Martin Johannes Christoffel Slabbert, cetatean sud-african. In 2017, cifra de afaceri a societatii a fost de 9,4 milioane de lei, cu profit de 3 milioane de lei, datorii de 13 milioane de lei si 19 angajati. Victor Semionov a avut calitatea de asociat si Ermes Holding prin societatea PK Orange. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img