vineri, 29 martie, 2024

Faimoasa reteta a magiunului de Topoloveni, fara zahar si alte prostii

Distribuie:

Publicat:

Magiunul de prune este un produs traditional romanesc extrem de iubit de copii si adulti si care imbogateste cu gustul lui dulce-acrisor placinte, cozonaci si dulcuri care de care mai gustoase.
RETETA MAGIUN DE PRUNE
.

Magiunul de prune este recomandat chiar de nutritionisti ca avand efecte benefice asupra sanatatii. Are efecte asupra oaselor, dintilor, sistemului imunitar, nervos, previne constipatia si previne aparitia diabetului de tip 2. Principalul risc in productia magiunului de prune este afumarea. Pentru a preveni afumarea trebuie sa amestecati constant, in special in partea finala a procesului de preparare, si sa aveti un foc mic dar constant. In mod optim, va trebui sa realizati 2 gropi, una sub ceaun si una langa. In cea de langa veti produce constant jar, pe care il mutati treptat in groapa de sub ceaun.

Sterilizati borcanele. Spalati prunele si scurgeti-le de apa (traditional, printr-un tifon).
Indepartati coditele si scoateti samburii prunelor. Aruncati prunele stricate.
Puneti prunele in ceaun, impreuna cu trei-patru cani de apa pentru a porni fierberea. Nu prea multa, pentru ca o sa asteptati mult sa se evapore, nici prea putina, ca se vor arde prunele de la fund, doar cat sa acopere ceaunul cu doua degete de apa.

In mod traditional, prunele se pun la fiert intregi, insa, daca va doriti ca produsul finit sa aiba o textura fina puteti trece prunele (fara samburi) prin masina de tocat rosii. In acest caz nu mai e necesar sa adaugati apa, scrie vocea.biz.

reteta magiunFierbeti la foc mic. Fierbeti, amestecati, fierbeti, amestecati, fierbeti, amestecati, fierbeti timp de 4-5 ore, pana cand magiunul scade (cam la 70% din volumul initial) are culoarea visiniu intunecata, aproape neagra, consistenta unei smantani cleioase si se desprinde de pe marginea ceaunului asemeni mamaligii. Cand se raceste, lingura trebuie sa stea dreapta in el.

Turnati in borcanele sterilizate magiunul cald sau chiar rece, acoperiti si introduceti la rece, in loc intunecat (pivnita, camara). Se va pastra cateva luni.

Cum prepari MAGIUN DE PRUNE varianta moderna:
MAGIUN DE PRUNE reteta. Daca nu aveti nici timp si nici conditii sa realizati magiunul de prune in mod traditional, il puteti face si in bucataria unui apartament. Se poate face pe aragaz, urmand instructiunile de mai sus dar, mai simplu, direct in cuptor, unde o sa aveti temperatura constanta si risc de afumare aproape de zero.

Spalati fructele, indepartati coditele si samburii.Pasati sau puneti fructele ca atare intr-o cratita adanca, cu capac.Introduceti vasul la cuptor pentru 6-8 ore, la 160 de grade (temperatura medie).

Verificati si amestecati 1 data pe ora in primele 4 ore, si din 30 in 30 de minute in urmatoarele 2 si din 15 in 15 in urmatoarele. Puneti magiunul in borcane si dati-l la rece.

MAGIUN DE PRUNE – Magiunul de prune nu necesita nici zahar si nici conservanti. Zaharurile si pectina din fructe sunt suficiente. Totusi, daca prunele sunt insuficient de dulci se mai poate adauga zahar. Nu mai mult de 50 de grame pentru fiecare kilogram de fruct.Unele gospodine folosesc otet (1 lingura pentru fiecare kilogram, adaugat in partea finala a procesului de fierbere) sau aspirina. Daca magiunul e fiert suficient, nu are nevoie de nici un conservant.

Magiunul se prepara simplu, asa cum e descris mai sus. Exista insa si varietati cu nuca (1 kilogram miez de nuca la 10 kg de prune, adaugate la finalul fierberii) sau cu rom (500 ml de rom la 10 kilograme de prune, adaugate la finalul procesului de fierbere)

frunza-verde.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img