joi, 28 martie, 2024

Familiile opozantilor arestati de regimul de la Caracas solicita sprijinul ONU

Distribuie:

Publicat:

Familiile opozanţilor arestaţi în Venezuela au cerut luni Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, fosta preşedintă chiliană Michelle Bachelet, ca, în cadrul apropiatei vizite a sa la Caracas, să intervină pe lângă preşedintele Nicolas Maduro pentru eliberarea acestora, transmite AFP potrivit Agerpres.

"Ei nu ar trebui să fie în închisoare iar drepturile omului nu sunt respectate", a declarat, într-o conferinţă de presă, Ana Maria Da Costa, sora lui Vasco Da Costa, un opozant arestat din aprilie 2018 pentru "chemare la rebeliune" şi "trădare de patrie". 

Reprezentantul Naţiunilor Unite, care se va afla în Venezuela de miercuri până vineri, urmează să aibă întâlniri cu Nicolas Maduro şi cu opozantul Juan Guaido, recunoscut preşedinte interimar de circa 50 de state, printre care Statele Unite. 

Discuţii cu "victime ale abuzurilor şi încălcărilor drepturilor omului, precum şi cu rude ale acestora" sunt de asemenea prevăzute, conform unui comunicat al Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului. 

Conform lui Alfredo Romero, liderul organizaţiei neguvernamentale Foro Penal, 715 persoane sunt deţinute în Venezuela din motive politice. 

"Pentru noi, este fundamental ca Înaltul Comisar Michelle Bachelet să ceară, cu prilejul vizitei, eliberarea tuturor deţinuţilor politici", a declarat Romero, prezent la conferinţa de presă. 

Potrivit ONG, peste 95% dintre opozanţi sunt deţinuţi "fără judecată, fără a avea dreptul la un avocat, numeroşi dintre ei sunt bolnavi şi sunt închişi în condiţii insalubre". 

"În ce mă priveşte, Michelle Bachelet se poate întâlni cu guvernul şi să-i asculte, dar ea trebuie să se vadă cu noi, să întâlnească adevărata Venezuela şi să cunoască realitatea", a adăugat Da Costa. 

"Apelul nostru este să se facă justiţie, să nu creadă doar ce spune preşedintele" Maduro, a adăugat Lisbeth Rivera, soţia unuia din cei 59 de columbieni acuzaţi de "terorism" şi aflat în închisoare din 2016 la Caracas. 

În timp ce guvernul subliniază că Înaltul Comisar se va afla în Venezuela la invitaţia lui Nicolas Maduro, Juan Guaido susţine că vizita este "rezultatul mobilizării" opoziţiei. 

Această vizită va permite reprezentantei ONU să constate "consecinţele negative provocate de măsurile coercitive unilaterale împotriva ţării noastre", a subliniat guvernul într-un comunicat, cu referire la sancţiunile economice impuse de Statele Unite. 

Caracas a invitat-o pe Michelle Bachelet în urmă cu mai multe luni, dar Înaltul Comisar a explicat presei că această vizită nu poate avea loc fără anumite garanţii, pe care ONU nu le-a detaliat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img