joi, 18 aprilie, 2024

FAO: preturile mondiale la alimente au scazut usor in noiembrie

Distribuie:

Publicat:

Indicele global al preturilor produselor alimentare a scazut usor in luna noiembrie, comparativ cu luna octombrie, in conditiile in care cresterea preturilor la zahar si uleiuri vegetale a fost contracarata de scaderea pretului lactatelor, a anuntat, joi, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), informeaza Reuters.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate de un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna noiembrie 2017, acest indice a scazut cu 0,5%, comparativ cu luna octombrie, pana la un nivel de 175,8 puncte. In pofida scaderii din luna noiembrie 2017, pretul global al alimentelor este cu 2,3% mai mare decat cel inregistrat in luna similara din 2016.

Potrivit FAO, factorul principal care a stat la baza scaderii pretului global al alimentelor in luna noiembrie a fost declinul de 4,9% al pretului lactatelor, ca urmare a diminuarii cotatiilor la unt, branza, lapte si lapte praf. In schimb, indicele pretului zaharului a crescut cu 4,5% comparativ cu luna octombrie, in principal din cauza scaderii exporturilor Braziliei si a ingrijorarilor referitoare la posibilitatea ca scumpirea petrolului sa duca la o cantitate mai mare de trestie de zahar sa fie utilizata pentru productia de etanol.

In paralel, FAO si-a imbunatatit joi estimarile privind productia mondiala de cereale in sezonul 2017 — 2018, pana la nivelul record de 2,627 miliarde tone, cu 13,4 milioane de tone mai mult decat preconiza anterior. De asemenea, agentia ONU si-a imbunatatit si estimarile referitoare la productia mondiala de grau in 2017, care ar urma sa fie de 754,8 milioane tone, si orez, care este preconizata la 500,8 milioane tone, ambele cu doar 1% mai mici fata de valorile record inregistrate in 2016.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img