joi, 28 martie, 2024

Femeile depresive au mai multe sanse de a face un atac de cord

Distribuie:

Publicat:

Femeile depresive risca un atac de cord. Femeile vulnerabile in fata depresiei au aproape de trei ori mai multe șanse să facă un atac de cord.

Nu este bine să fii deprimat când ești o femeie cu vârsta peste 40 de ani. Acest lucru rezultă dintr-un nou studiu australian realizat de Dr. Jackson, un epidemiolog de la Universitatea din Queensland. Într-adevăr, potrivit acestui studiu realizat timp de 12 ani cu femei între 47 și 52 de ani, se pare că aceasta este o grupă de vârstă în care femeile sunt mai vulnerabile și mai sensibile la riscurile bolilor cardiovasculare atunci când suferă de anxietate sau depresie.

Femeile depresive risca un atac de cord

„Am urmarit mai mult de 10.500 de femei între 1998 și 2010. Am ajuns la concluzia că femeile care suferă de depresie între 40 și 50 de ani sunt de 2,4 ori mai susceptibile să aibă un atac de cord”, explică dr. Jackson. Cifrele pe care le compară cu cele ale unui studiu american recent efectuat asupra unui grup de femei cu vârsta peste 60 de ani, care aveau de 3 ori mai multe șanse să aibă un atac de cord în timp ce se aflau pe antidepresive. „Descoperirea acestui risc cardiovascular la femeile între 10 și 15 ani mai tinere decât cele din studiul american ne-a surprins”, a adăugat medicul australian.

Acest studiu ne amintește că, contrar credinței populare, cancerul de sân nu este principala cauză de deces la femei. Și că este într-adevăr infarctul, care se credea rezervat bărbaților, care provoacă moarte prematură la una din două femei. Până acum, credeam că femeile erau suficient de protejate de hormonii lor feminini (estrogeni). Dar o schimbare a comportamentului feminin a ajuns să zguduie lucrurile: femeile fumează din ce în ce mai mult și deseori în combinație cu o pilulă contraceptivă. Și acum aflăm că antidepresivele înmulțesc, de asemenea, riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img