vineri, 19 aprilie, 2024

Femeile infertile dar si cele cu varste inaintate vor putea concepe copii cu ajutorul celulelor stem

Distribuie:

Publicat:

Cercetatorii de la Spitalul General Massachusetts din SUA au descoperit ca in ovarele tuturor femeilor exista celule stem. Cu ajutorul lor se va putea crea o rezerva nelimitata de ovule, astfel incat femeile vor putea aduce pe lume copii chiar si la varste inaintate.

Pana acum, se credea ca fiecare femeie are o rezerva limitata de ovule pe parcursul vietii, iar atunci cand aceasta rezerva este epuizata, se instaleaza menopauza. Descoperirea cercetatorilor americani ar putea revolutiona tratamentele de fertilizare. Potrivit specialistilor, dupa ce sunt recoltate din ovare, celulele stem vor fi „tratate" in laborator si vor „genera in mod spontan" ovule care pot fi fertilizate.

Numarul femeilor care intampina probleme atunci cand vor sa conceapa un copil este tot mai mare, arata statisticile. Specialistii spun ca o cauza importanta este amanarea conceperii pana dupa varsta de 35 de ani. Potrivit cercetarilor anterioare, rezerva de ovule a femeii scade dramatic dupa aceasta varsta. 

Descoperirea cercetatorilor americani va face posibila „programarea" copiilor chiar si la varste mai inaintate, astfel ca mamele de 60 de ani nu vor mai fi o raritate. Metoda de folosire a celulelor stem din ovare ca metoda de fertilizare va fi disponibila peste aproximativ cinci ani, estimeaza specialistii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img