vineri, 29 martie, 2024

Fenomen astrologic spectaculos in acest weekend

Distribuie:

Publicat:

O cometa si stele cazatoare vor fi vizibile pe cerul nocturn din acest weekend.

Cometa Wirtanen se va apropia foarte mult de Terra, duminica, oferind pasionatilor de astronomie posibilitatea de a studia 'una dintre apropierile cele mai propice (ale unei comete, n.r.) pentru o buna observare celesta din urmatorii 30 de ani', au anuntat miercuri specialistii de la Observatorul din Paris, citati de AFP. Daca conditiile meteorologice o vor permite, 'cometa va aparea ca o mica nebulozitate pe un cer negru si fara Luna', au explicat expertii francezi intr-un comunicat.

Cometa, la cea mai mica distanta fata de Soare 

Cometa Wirtanen se va afla la o distanta de 12 milioane de kilometri fata de Terra si va fi vizibila in proximitatea Pleiadelor, un roi stelar aflat in constelatia Taurului. Cometele sunt compuse din gheata, materii organice si roci provenind din foste stele si nori interstelari. Atunci cand ele se apropie de Soare, gheata se transforma in gaz. Amestecul de gaze si praf ejectat in spatiu formeaza coada cometelor. Cometa Wirtanen s-a aflat la cea mai mica distanta fata de Soare (157.080.000 kilometri) miercuri si va prezenta, inclusiv duminica, 'o activitate intrinseca relativ importanta'.

'Pentru a o distinge, este preferat sa va echipati cu un binoclu sau cu un telescop', precizeaza comunicatul publicat de Observatorul din Paris. Pentru a aprecia si mai mult acest spectacol nocturn, specialistii recomanda pasionatilor de astronomie sa evite luminile din orase, sa se indrepte spre zone maritime sau montane si sa aleaga un loc ce ofera o priveliste degajata spre est. Cometa Wirtanen a fost descoperita in 1948 de cercetatorii de la Observatorul Lick din California. Ea a fost desemnata initial drept gazda a sondei Rosetta si a robotului ei Philae, insa lansarea sondei a fost amanata, iar oamenii de stiinta au trebuit sa gaseasca o noua tinta, alegand in cele din urma cometa 67P/Ciuriumov-Gherasimenko, supranumita 'Ciuri'.

Ca un hazard al calendarului celest, o ploaie de stele cazatoare, cunoscute sub denumirea de Geminide, va fi vizibila de asemenea in acest weekend. Desi varful de activitate al acestui fenomen astronomic este prevazut pentru vineri, stelele cazatoare vor putea fi inca vizibile si in zilele urmatoare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img