vineri, 29 martie, 2024

Fierul acumulat in exces poate cauza hipogonadism. Cum se manifesta boala

Distribuie:

Publicat:

Fierul este un mineral esential care joaca roluri cheie intr-o varietate de procese importante din corpul tau. Este vital sanatatii, dar fierul acumulat in exces va poate afecta glanda hipofiza. Aceasta duce la tulburari hormonale majore precum hipogonadismul.

Probabil sunteti mai familiarizati cu deficienta de fier, mai ales daca sunteti femeie. Intr-adevar, lipsa fieruluieste periculoasa pentru sanatate. Poate cel mai important dintre avertismente este ca, fara fier, corpul tau nu ar face suficienta hemoglobina si mioglobina. Iar fara aceste proteine organismul nu ar avea suficient oxigen. Insa, nici prea mult fier nu este sanatos. Mai ales daca esti diagnosticat cu hemocromatoza.

Cum se ajunge la acumularea in exces a fierului

Hemocromatoza este o boala genetica cauzata de fierul acumulat in exces. Sunt mai multe mutatii geneticecare conduc la aceasta boala, dar cea mai frecventa afecteaza gena HFE. Aceasta gena codifica proteina HFE, care regleaza productia de hepcidina. Hepcidina actioneaza prin legarea si degradarea feroportinei, proteina care scoate fierul din celuler. Practic, hepcidina actioneaza astfel incat sa nu se elibereze prea mult fier in sange.

Atunci cand mutatiile genei HFE perturba expresia hepcidinei, se poate elibera prea mult fier. Transferina, care capteaza fierul in plasma pentru transportul in celule, devine suprasaturata si excesul de fier este depus in ficat. Organismul uman absoarbe de obicei intre 5 si 35% fier din dieta. Cu toate acestea, cand sunt prezente mutatii pe gena HFE, nu exista niciun mecanism care sa spuna organismului sa inceteze absorbtia fierului.

Fierul acumulat in exces afecteaza ficatul, creierul, inima, pancreasul si oasele

Desi nu este la fel de periculoasa ca bolile de ficat sau de inima, acumularea de fier are consecinte grave.Fierul se acumuleaza nu doar in ficat – provocandu-i leziuni, ci si in inima, creier, pancreas, articulatii. Toate aceste organe au de suferit. Hemocromatoza va poate afecta si glanda hipofiza, ceea ce duce la tulburari hormonale majore. Hipogonadismul sau esecul gonadelor (testicule la barbati, ovarele la femei) este poate cel mai perturbator din punct de vedere al calitatii vietii pentru pacientii cu hemocromatoza.

Cum se manifesta hipogonadismul

Hipogonadismul la barbati poate duce la: pierdere musculara, disfunctii erectile, infertilitate, atrofie testiculara, libido scazut, caderea parului corporal, osteoporoza, ginecomastie, anemie. De asemenea, poate duce la depresie, iritabilitate, dificultate de concentrare, bufeuri, niveluri anormale de colesterol. Printre simptomele hipogonadismului la femei se numara: lipsa menstruatiei, bufeuri, pierderea parului de pe corp, libido diminuat, infertilitate, modificari de dispozitie, anemie. Din fericire, exista dovezi ca hipogonadismul poate fi inversat cu flebotomie si terapie de substitutie hormonala.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img