sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Firma sibiana Retter Projectmanagement: ‘Ceea ce construim noi in Romania in materie de poduri este conceput sa reziste pe termen foarte lung’

Distribuie:

Publicat:

Firma sibiană Retter Projectmanagement s-a făcut remarcată pe piaţa naţională a construcţiei de poduri datorită soluţiilor tehnice inovatoare aduse şi implementate în România împreună cu partenerii SSF München. “Alegerea soluției tehnice pentru un pod va ține cont de aspecte precum: durabilitate și robustețe structurală, execuție rapidă și ușoară, costuri de construcție și de mentenanță reduse”, explică Guido Retter, managerul firmei, potrivit starsibian.ro.

Podurile compuse oțel-beton sunt structuri avantajoase, care se folosesc de proprietățile materialelor într-un mod optim. Întinderea este preluată de grinzile din oțel, iar compresiunea de placa din beton. Alegerea soluției optime pentru un pod ar trebui făcută astfel încât oțelul să fie utilizat cât mai eficient din punct de vedere al robusteții structurale și al consumului de material, execuția să fie cât mai simplă și rapidă, iar întreținerea pe parcursul exploatării să fie realizată cu efort și costuri minime. Aceste valori stau la baza soluției VTR® (ger. VerbundTrägerRost – rețea de grinzi) pentru poduri compuse oțel-beton, potrivită pentru deschideri cuprinse între 40 și 100 m. Grinzile metalice vor fi alcătuite după o serie de reguli de bază. Îmbinările vor respecta standardele în vigoare cu privire la detaliile de oboseală. Se realizează teste pentru stabilirea calității materialului și a tehnologiei de sudură. Se vor minimiza suprafețele expuse la efectele coroziunii. Se va alege un sistem durabil pentru protecția anticorozivă. Soluția VTR® respectă reperele geometrice indicate mai sus, prin utilizarea unor grinzi metalice casetate, cu secțiune închisă. Nu se folosesc contravântuiri sau rigidizări expuse, iar singurele suprafețe supuse factorilor externi sunt plane (fețele văzute ale inimilor și ale tălpii inferioare). Grinzile din oțel se produc în uzina de confecții metalice pe tronsoane, care sunt apoi transportate pe șantier. Cu ajutorul personalului calificat de la uzină, tronsoanele sunt îmbinate prin sudare la lungimea finală pe șantier. Datorită formei simple a grinzilor, sudarea pe șantier este ușurată, iar aspectul structurii este îngrijit, modern și plăcut. Această operație este mai accesibilă și mai facilă, decât pretensionarea realizată pe șantier a tronsoanelor de grinzi precomprimate. În ceea ce privește dala de beton, soluția VTR® are ca scop execuția cât mai rapidă, cu puține sau chiar fără cofraje, prin folosirea prefabricatelor.

Soluţia VTR a fost deja aplicată în România de Retter Projectmanagement la mai multe poduri. Nu este însă suficient know-how-ul partenerilor străini în acest domeniu. Retter a căutat mereu angajaţi români instruiţi care au fost perfecţionaţi în cadrul firmei prin programe speciale. Astfel au rezultat echipe româneşti de specialişti în domeniul montării acestui sistem la poduri pentru autostrăzi, şosele sau căi ferate. „Rolul specialiştilor externi pe care îi avem este deosebit de important. Pe întreg procesul tehnologic de producţie şi montaj ne consultăm cu ei. Respectăm cele mai înalte standarde în domeniu pentru că tot ceea ce construim noi în România în materie de poduri este conceput să reziste pe termen foarte lung” a subliniat Guido Retter, managerul firmei Retter Projectmanagement.

La podul peste Mureș, structura mixtă metal-beton, finalizăm sudura segmentelor metalice, pentru ca în prima parte a lunii octombrie să începem montajul. Toate pasajele sunt pregătite a fi închise prin armarea și betonarea plăcilor, se lucrează intermittent cu echipe de fierari și dulgheri care succesiv trec de la un pasaj la celălalt. Podul peste Mureș km 40+200, stuctură metalică, se asteaptă sosirea segmentelor metalice în șantier. La restul de poduri cu grinzi din beton, pentru o parte pregătim platforme de așezare temporară a grinzilor ( în timp ce grinzile pretensionate vor fi montate ‘just in time’) toate grinzile sunt în proces de producție, manufaturanții noștri au deja stoc gata de transportat, transportul este deja în curs de planificare și grinzile vor începe să sosească în șantier în maxim o săptămână. au declarat profesioniștii Retter, prezenți în șantier.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img