vineri, 29 martie, 2024

Firma unui politician a facut dezastru in spitalele din Iasi. Managerii unitatilor medicale spun ca sunt hartuiti si nu stiu cum sa scape

Distribuie:

Publicat:

Toate spitalele din Iasi au contracte cu firma detinuta de un politician, fost senator pana anul trecut • Unitatile medicale au zeci de procese cu societatea respectiva

De ani de zile, o firma a unui politician terorizeaza unitatile medicale din Iasi. Societatea Comerciala Tody Company Exim SRL din Bucuresti are contracte cu toate spitalele publice din Iasi. Firma apartine lui Valeriu Todirascu, fost senator independent pana in anul 2016, fost membru al PNL si ex-membru in Comisia de Sanatate din Senat

Unitatile medicale din Iasi nu mai stiu ce sa mai faca pentru a scapa de firma politicianului care a intentat procese peste procese unitatilor medicale. Managerii spitalelor fac alergie cand aud de SC Tody Company Exim SRL. Reprezentantii firmei solicita lunar sute de documente spitalelor, copii dupa contracte, facturi ale celorlalti furnizori aflati in contract cu unitatile medicale. 

Fostul senator Valeriu Todirascu are trei firme care au ca obiect de activitate furnizarea de reactivi si consumabile pentru laboratoare medicale, clinica de analize medicale la distanta, biochimie, imunologie, control intern si extern al activitatii pentru toate domeniile de laborator. De cativa ani, reprezentantii spitalelor iesene fac naveta la Bucuresti pentru a participa la procesele intentate de firma politicianului. 

“Pur si simplu aceasta firma Tody, care am inteles ca este a unui senator, ne hartuieste. Trebuie sa le punem la dispozitie «munti» de documente. Firma are dreptul sa ceara aceste documente, dar actele se gasesc pe SEAP. Juridicul din spital in loc sa se ocupe de alte probleme, face copii la documente pentru firma Tody. Au pretentia ca lunar sa le trimitem fel de fel de documente. Noi avem un contract cu ei pentru materiale de laborator. Nu livreaza materialele la timp si contractul il onoreaza defectuos. Ne solicita facturi din contabilitate si daca pierd o licitatie la care participa cer zeci de documente. Ne-au actionat in instanta si avem mai multe procese cu ei la Bucuresti. Nici nu stiu cine este acest senator care detine firma”, a declarat dr. Radu Terinte, managerul Spitalului de copii “Sf. Maria” din Iasi. 

“Lunar vor sa le dam teancul de documente”

Un alt spital actionat in instanta de SC Tody Company Exim SRL este cel de Recuperare. O parte dintre procese au fost castigate de unitatea medicala. 

“Avem vreo 6-7 procese cu firma Tody. O partea le-am castigat noi, o parte le-au castigat ei, dar noi am facut recurs. Lunar vor sa le dam teancul de documente. Aceste documente sunt informatii publice care se gasesc pe SEAP si i-am invitat la spital sa vina sa le ia, dar nu au venit. Pe langa aceste documente vor si contracte, facturi, absolut orice. Avem un contract cu firma Tody pentru control extern la laborator, adica ei verifica daca aparatura este in regula. Nu stiu de ce ne obliga sa le trimitem aceste documente. Asa procedeaza cu toate spitalele. Cer sute de acte de la toti”, a spus ec. Carmen Cumpat, managerul Spitalului de Recuperare din Iasi. 

Fostul senator, actionar la firmele abonate la banii spitalelor

De ani de zile, niciun manager de spital nu a reusit sa inteleaga de ce trebuie sa faca mii de copii a documentelor din contabilitate pentru SC Tody Company Exim SRL din Bucuresti si de ce nu obtin aceste informatii de pe SEAP. Pe langa spitalele si institutele din Iasi chemate in judecata de firma politicianului si Directia de Sanatate Publica Iasi a fost actionata in instanta. Managerul Spitalului “Dr. C. I. Parhon” din Iasi i-a acuzat pe reprezentantii firmei de concurenta neloiala. 

“Reprezentantii de la Tody ne solicita fel de fel de date confidentiale pentru ca apoi sa-si aranjeze ofertele in functie de ceilalti furnizori”, a spus ec. Bogdan Cojocaru, managerul Spitalului Parhon. 

Conform declaratiei de avere pe anul fiscal 2016, cand Valeriu Todirascu era inca senator in Parlamentul Romaniei, acesta figureaza ca actionar majoritar la Sc Tody Laboratories SRL si asociat unic la SC Tody Company Exim SRL. Administratorul celor doua societati este Cornelia Todirascu, sotia fostului senator. De asemenea, cei doi mai detin si SC Partners Medical Solution SRL. In anul 2016, ex-senatorul Valeriu Todirascu a incasat 1.328.100 lei, dividende de la SC Tody Company Exim SRL si 76.950 lei dividende de la SC Tody Laboratories SRL. Toate spitalele din Iasi au procese la Bucuresti cu firma fostului senator. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img