joi, 28 martie, 2024

Fiul Doinei Cornea ii da lui Klaus Iohannis o noua lovitura: indeamna public la boicotarea ceremoniei de comemorare a Revolutiei

Distribuie:

Publicat:

Fiul disidentei anticomuniste Doina Cornea, Leontin Iuhas, a declarat miercuri, la Antena 3, că face un apel la toate persoanele invitate de președintele Klaus Iohannis să participe, pe 20 mai, la Palatul Cotroceni la ceremonia publică de comemorare a revoluţiei din Decembrie 1989, să refuze invitația:

Am sperat ca ne va spune ca aceasta alegere a datei de 20 mai pentru comemorarea martirilor comunismului a fost pentru ca in aceasta zi dl Corneliu Coposu ar implini 105 ani sau m-am mai gandit ca poate pe 30 mai mama mea va implini 90 de ani sau m-am gandit ca poate dl presedinte Iohannis si-a adus aminte ca la sfarsitul lunii va sosi pe pamant romanesc Sanctitatea Sa Papa Francisc. Acestea erau gandurile mele cand am scris scrisoarea.

Nu am vrut o scrisoare care sa-l raneasca, sa dau in el. In momentul in care am primit informatia de la o consiliera a dlui presedinte nu i-am raspuns, am stat sa ma gandesc.

Aceasta invitatie nu are scopul pe care pare a-l avea. Fac apel la toti cei invitati ca si mine, persoane care au suferit in timpul comunismului, sa se gandeasca bine daca participa sau nu la aceasta manifestare.

Fiul Doinea Cornea, Leontin Iuhas, a publicat vinerea trecuta pe Facebook o scrisoare catre Klaus Iohannis in care refuză invitația spunand ca nu dorește să participe la o ceremonie în care „există riscul ca victimele regimului comunist să fie sărbătorite tocmai de torţionarii lor.

SCRISOAREA

Excelenței Sale,

Domnul Klaus Werner Iohanis, Preşedintele României

Vă mulţumesc pentru invitaţia pe care mi-aţi făcut-o să particip la

Ceremonia publică

„30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989.

2019 – Anul omagierii victimelor comunismului‟

care va avea loc în data de 20 mai 2019

Poate că m-aş simţi onorat şi aş participa la evenimentul pe care îl veţi patrona dacă nu ar exista câteva motive ce mă împiedică să o fac.

În primul rând e vorba de calitatea mea care m-ar îndreptăţi să partcip la un astfel de eveniment.

În 21 Decembrie 1989 mă aflam printre cei ce au plecat de la CUG spre centrul Clujului şi, la Astoria, unde am fost opriţi cu gloanţe, Dumnezeu m-a ajutat şi nu am fost ucis sau rănit. Atunci, în Decembrie 1989 am fost, în toată ţara, mii de oameni printre gloanţe! E prea mică sala Unirii din Palatul Cotroceni ca să încăpem cu toţii…

Dacă am fost invitat în calitate de victimă a comunismului, pot să vă spun că nu, nu mă simt a o victimă a comunismului. Victime ale comunismului au fost cei care şi-au pierdut viaţa sau sănătatea în închisorile comuniste, elitele politice, culturale, religioase, partizanii care au luptat în munţi care au dispărut la Sighet, Aiud, Piteşti, Canal şi multe alte centre de exterminare. Ca să enumăr doar câţiva – victime ale comunismului în ultimii ani înainte de 1989 au fost Vasile Paraschiv, muncitorii care s-au revoltat în Valea Jiului, muncitorii din Braşov care au participat la revolta din 15 noiembrie 1987, inginerul Gheorghe Ursu, Liviu Babeş, Iulius Filip, Radu Filipescu, grupul lui Petre Mihai Băcanu de la România Liberă… Şi mulţi, mulţi alţii!

Cele câteva săptămâni de puşcărie comunistă pe care le-am făcut doar pentru că mi-am exprimat, alături de mama mea, solidaritatea cu muncitorii braşoveni nu-mi dau dreptul să intru în categoria victimelor comunismului. Singurul drept moral pe care l-am câştigat atunci a fost acela de a mă putea uita acum, fără ruşine, în ochii copiilor mei.

Pe de altă parte nu înţeleg care este motivul pentru care o ceremonie dedicată Revoluţiei din Decembrie 1989 are loc în luna mai??? Să fie oare din motive electorale? Atunci, nu! Nu doresc să particip la un miting electoral.

Şi nu doresc de asemenea să particip la o ceremonie în care există riscul ca victimele regimului comunist să fie sărbătorite tocmai de torţionarii lor.

Şi oare de ce aţi fixat data ceremoniei chiar în 20 mai? De ce nu 13 – 15 iunie?

Cu speranţa că-l veţi lăsa pe succesorul dumneavoastră să organizeze aniversarea Revoluţiei, atunci când e firesc, în luna decembrie,

Leontin Horaţiu Iuhas

Cluj, la 9 mai 2019

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img