vineri, 19 aprilie, 2024

Fiul unui maistru de corabii din Galati, Red Ted e romanul care a ajuns vicepremier al Australiei

Distribuie:

Publicat:

Un intreg cartier din capitala Australiei, Canberra, poarta numele romanului Edward "Red Ted" Granville Theodore, fiul maistrului corabier Vasile Teodorescu, din Galati, si nepotul protopopului de Covurlui, Gheorghe Teodorescu. Edward Granville Theodore,  caruia contemporanii i-au zis "Red Ted", a devenit o figura legendara a Australiei, la inceputul secolului XX. Romanul este considerat unul dintre fondatorii Australiei moderne, cariera lui politica si administrativa fiind de-a dreptul stralucitoare. "Red Ted" a fost vicepremier al Australiei, postura din care a realizat lucruri remarcabile, pentru care posteritatea i-a recunoscut meritele. Interesant este faptul ca desi se regaseste in cartile de istorie de la Antipozi, "Red Ted" este practic necunoscut in Romania, cu toate ca, potrivit dovezilor incontestabile, el este roman la origine, lucru cu care, de altfel, s-a mandrit mereu. Exista chiar informatii confirmate ca in perioada interbelica Edward Granville Theodore chiar a vizitat orasul Galati, locul unde s-a nascut tatal sau, pentru a-si regasi radacinile familiei.

Edward Granville Theodore s-a nascut pe 29 decembrie 1884, in orasul australian Adelaide, dintr-o familie mixta, romano-irlandeza. Tatal sau, Vasile Teodorescu, era stabilit in Australia de circa patru ani, dar inca nu dobandise cetatenia, iar mama lui, irlandeza Annie Tanner, era sosita de foarte putin timp in noua ei tara. Potrivit datelor consemnate in biografia lui Edward Granville Theodore, coroborate cu datele din evidenta Arhiepiscopiei "Dunarii de Jos", Vasile Teodorescu era cel de-al treilea fiu al preotului  Gheorghe Teodorescu, protopoul Galatilor din cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Vasile Teodorescu era un foarte apreciat maistru in constructia de corabii si, dupa un traseu care l-a dus in cativa ani prin mai multe porturi ale lumii, a ales sa emigreze in Australia, stabilindu-se in portul Adelaide.  Se pare ca romanul a facut parte dintr-un val de emigranti atras de mirajul aurului, despre care se zvonea ca ar fi la tot pasul, insa nu exista prea multe informatii care sa confirme aceasta informatie. Biografia oficiala a lui Edward Granville Theodore consemneaza faptul ca la 1882, Vasile Teodorescu s-a casatorit cu o irlandeza, Annie Tanner, iar in 1886 si-a schimbat numele Basil Theodore.

Al doilea din cei sase copii ai lui Basile a fost Edward Granville, care a primit prin nastere cetatenia australiana, chiar daca parintii lui erau, in acel moment, imigranti fara cetatenie. Desi provenea dintr-o familie destul de saraca de emigranti  Edward Granville Theodore a reusit sa aiba o cariera deosebita, fiind considerat in prezent unul dintre fondatorii Australiei moderne si, dupa aprecierile unui adversar politic, "cea mai buna minte financiara din emisfera sudica". In prima parte a vietii a muncit din greu in minele de wolfram si zinc. Firea lui directa, bataioasa, il face insa repede remarcat printre mineri, care-l aleg lider sindical, iar la doar 30 de ani ajunge presedinte al Sindicatelor Unite din Queesland. Intrand in Partidul Laburist, Edward Granville este ales, in 1919, prim-ministru al statului Queesland, avea doar 35 de ani, implicandu-se curajos in reformele celui de-al doilea stat ca marime din Australia, vreme de sase ani. Castiga un loc in Parlamentul Federal, in 1927, iar peste alti doi ani devine vicepresedinte al Partidului Laburist si este desemnat trezorier federal si vicepremier al Australiei. A gestionat, in aceasta calitate, criza de la inceputul anilor 30, dar solutiile sale n-au fost admise in totalitate, fapt regretat mai tarziu, cand specialistii au recunoscut ca aplicarea lor ar fi fost benefica pentru tara. A fost adeptul politicii fara doctrine, considerand ca singurul scop al alesilor unei comunitati este sa lupte pentru binele oamenilor simpli. De altfel, prin sistemul creat de Theodore, oamenii de rand au putut sa devina proprietari de pamant si de mine, iar muncitorii australieni au fost cel mai bine platiti din lume timp de zeci de ani. Conform volumului "Ortodoxia Romaneasca in Australia", publicat in anul 2007 de preotul profesor Dumitru Gaina, preot misionar ortodox in "tara cangurilor", Edward Granville Theodore ar fi venit in Romania in 1924 sau 1925, in vremea cand era vicepremier in Queesland, la Galati, pentru a-si cauta rudele.

S-a retras din politica in 1931, pe fondul neintelegerii cu Parlamentul in privinta reformelor, pe care politicienii le considerau ca prea curajoase si prea de stanga, dedicandu-se mediului afacerilor. La moartea sa, in ziua de 9 februarie 1950, la Sydney, a avut parte de onoruri de stat. Reformele administrative facute de Red Ted l-au pozitionat ca unul dintre cei mai seama politicieni ai Autraliei. In semn de mare apreciere, un cartier din capitala statului-continent, Canberra, poarta numele Theodore, la fel si mai multe scoli de din Galati, cu o poveste realmente fascinanta

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img