marți, 19 martie, 2024

Florin Iordache, despre Legile Justitiei: Comisia speciala se reuneste la finalul lunii. Nimeni nu s-a grabit sa depuna amendamente

Distribuie:

Publicat:

Comisia speciala privind justitia se va reuni la finalul lunii ianuarie pentru a elabora proiectele de modificare a legislatiei penale si a procedurii civile, a declarat, marti, pentru MEDIAFAX, presedintele comisiei, Florin Iordache (PSD), precizand ca nimeni ”nu s-a grabit sa depuna amendamente”.

”Deocamdata asteptam (amendamente la proiectele de lege-n.r.). Tinem cont de Directiva UE privind prezumptia de nevinovatie, de Deciziile CCR. Inca asteptam amendamente. Nu s-a grabit, inca, nimeni sa depuna amendamente. Pe final de ianuarie probabil ca vom face sedinta”, a declarat presedintele Comisiei speciale privind domeniul justitiei, deputatul PSD Florin Iordache, pentru MEDIAFAX.

Presedintele Comisiei speciale, Florin Iordache, a precizat ca vor fi elaborate proiecte pentru modificarea Codului Penal, a Codului de procedura penala si a Codului de procedura civila.

Proiectul depus de PSD-ALDE pentru transpunerea Directivei privind prezumptia de nevinovatie a fost criticat de opozitie , in lucrarile comisie.
Fostul ministru al Justitiei deputatul PNL Catalin Predoiu a afirmat ca transpunerea Directivei 343/2016 are potentialul de a destabiliza politica penala de combaterea infractionalitatii, cerand revizuirea proiectului.

Catalin Predou i-a transmis, in luna decembrie, o scrisoare lui Florin Iordache, cerandu-i ca pana la reluarea lucrarilor comisiei sa revizuiasca "fundamental" proiectul de transpunere a Directivei.

Liberalul a precizat ca „(…) in conformitate cu proiectul: nu se mai poate lua masura arestarii pentru infractiunile de coruptie, evaziune fiscala sau spalare de bani pentru coruptie, desi ele prezinta un grad inalt de pericol social; se dezincrimineaza marturia mincinoasa, cu efect inclusiv asupra tuturor cauzelor aflate pe rol (…)”.

Deputatul PSD Catalin Radulescu a anuntat, pe Facebook, la final de an, ca a tras proiectele de lege care amendau Codul penal si de pe care mai multi parlamentari social-democrati s-au grabit sa isi retraga semnatura, dupa ce au fost aspru criticate in spatiul public.

Catalin Radulescu le-a transmis, pe Facebook, colegilor sai ca nu venit in Parlament sa ridice „mana de-a proasta” si ca „nu va abdica de la indrepta” legislatia penala.

Social-democratul a avut un mesaj si pentru ambasadori.

”(…) noi nu intervenim in treburile interne ale tarilor voastre , nu va cerem sa va modificati legi sau sa faceti legi ca sa ne placa noua romanilor ; nu suntem colonia voastra , si nu avem stapani (…), a scris Radulescu, facand numeroase abateri de la regulile de gramatica si ortografie, in postarea facuta pe pagina sa de Facebook, paragrafele fiind preluate in forma postata de demnitar.

Tot la final de an, UDMR a declarat, pentru MEDIAFAX, ca nu va sustine proiectele de lege depuse de parlamentarii PSD pentru modificarea Codului penal.

„(Modificarile privind Codul Penal, depuse de parlamentarii PSD – n.r) nu au sustinerea si nu au cum sa fie sustinute de UDMR (…) sunt foarte multe exagerari in amendamentele depuse, (…) nu au cum sa fie sustinute intr-o dezbatere serioasa ”, a declarat deputatul UDMR Korodi Attila, pentru MEDIAFAX.

Korodi Attila a auntat ca UDMR va sustine implementarea Directivei privind prezumptia de nevinovatie si corelarea Codului Penal si a Codului de procedura penala cu Deciziile CCR.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img