marți, 19 martie, 2024

Florin Vodiță (consilier premier): Aproape un sfert din exporturile Romaniei este asigurat de industria auto

Distribuie:

Publicat:

Aproape un sfert din exporturile României este asigurat de industria auto, de aceea acest sector trebuie încurajat, iar Guvernul a luat o serie măsuri în acest sens, a declarat, marți, Florin Vodiță, consilier de stat al primului ministru, în cadrul unei conferințe de specialitate.

“Dvs. (industria auto — n. r.), în vârful tehnologiei și al reputației economice a României, încă mai aveți mult de dovedit, deși ați dovedit suficient de mult până acum. Dvs., cei din sectorul auto, trăiți într-o lume concurențială; poate noi, de partea cealaltă a baricadei, ca și simpli clienți și utilizatori, nu înțelegem cât de mult și la ce nivel se ridică frământările dvs. Cu toate acestea, avem oameni cu pregătire profesională recunoscută în branșă și de aceea investitorii importanți apreciază calitatea acestor oameni. Industria auto are o tradiție în România un pic specială. Aproape un sfert din exporturile României este asigurat de industria auto. De aceea, alături de IT, industria auto este purtătoarea celei mai înalte tehnologii și stimulează cercetarea economică și asigură, de asemenea, finanțarea ei. În opinia primului ministru, sectorul auto trebuie încurajat în continuare. Guvernul a luat o serie de măsuri pentru stimularea activităților de inovare, cercetare și dezvoltare prin scutirea de la plata impozitului pe profit în primii zece ani de activitate a firmelor care își desfășoară exclusiv activități în acest sector, prin valoare adăugată foarte ridicată”, a spus Vodiță.

Potrivit reprezentantului Guvernului, producția de autovehicule noi din România a ajuns la 360.000 de unități pe an, însă, comparativ cu Slovacia, numărul este încă mic.

“Sunt linii de mesaj în care trebuie să avem încredere. Am văzut la un moment dat o cifră — 360.000 de unități (de autovehicule — n. r.) produse anual. Pentru mulți dintre noi asta înseamnă ceva deosebit. Eu, care am fost ambasador în Slovacia, vă spun că e puțin. Slovacia a fost pe locul 1 în lume la numărul de autoturisme produse la mia de locuitori. Sigur, e o țară mai mică de patru ori decât România, dar ei produceau la vremea respectivă peste 700.000 de unități, în condițiile în care nu aveau forță de muncă atât de bine pregătită și cu tradiție cum are România. De aceea, vă spun că aveți în față oportunități, provocări și susținerea Guvernului pentru că, prin dvs., noi putem avansa mult mai repede decât ne ajută celelalte ramuri. Cei doi mari producători mondiali, Renault și Ford, sunt la noi. Împreună cu alte 1.000 firme mari se furnizează pe industria orizontală cele necesare celor două mari mărci de renume”, a subliniat Florin Vodiță.

Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) și Parteneriatul Auto România (PAR) au organizat, marți, prima ediție a evenimentului ‘Romanian Automotive Summit’.

Peste 250 de participanți din industria auto, autorități centrale și locale, mediul academic, organizații de business și asociații profesionale vor aborda la acest eveniment de specialitate principalele teme de interes comun, cum ar fi producția, industria 4.0, inginerie, cercetare, dezvoltare și inovare, educația și resursele umane, integrarea în rețelele de furnizori a industriei auto, precum și infrastructura de transport.

agerpres

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img