vineri, 19 aprilie, 2024

Fondatorul celei mai mari firme de tranzactionare bitcoin din Romania a fost arestat – Americanii cer extradarea acestuia

Distribuie:

Publicat:

Vlad Nistor, fondatorul Coinflux, o firmă din România care făcea tranzacții cu bitcoin, a fost reținut de procurorii SUA, în urma unor percheziții făcute alături de procurorii din Româna scrie stiridecluj.ro

Procurorii DIICOT, polițiștii de la Brigăzile de Combatere a Crimei Organizate, Structura Centrală, Craiova și Cluj, dar și patru agenți de la US Secret Service, au descins marți dimineața la locuința și biroul unui clujean, Călin Vlad Nistor, de 29 de ani, scrie Evz.ro.

Procurorii americani au decis să le solicite omologilor din România să îl rețină pe Nistor, iar ulterior să îl extradeze în SUA, unde este cercetat în două dosare penale, acuzațiile vizând infracțiuni de înșelăciune, fraude informatice, constituirea unui grup infracțional organizat și spălare de bani. Surse judiciare susțin că ancheta este condusă de procurorul Cosmin Hălălău de la DIICOT – Structura Centrală.

Procurorii au ridicat mai multe unități de stocare a informației, urmând ca în zilele următoare acestea să fie percheziționate.

În cursul serii de marți, Vlad Nistor a fost adus la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, unde a fost audiat, în cadrul procedurii de extrădare. Pe numele său a fost emis un mandat de reținere de 24 de ore, urmând ca mâine, Curtea de Apel București să se pronunțe în legătură cu cererea SUA, privind extrădarea lui Vlad Nistor în SUA, ca urmare a celor două cereri depuse de Departamentul de Justiție din SUA.

Vlad Nistor este un tânăr clujean care a a înființat o societate comercială care se ocupă cu tranzacțiile de bitcoin. Conform site-ului oficial, compania are o cifră de afaceri de 3.25 milioane EUR, realizând peste 32.000 de tranzacții în 2017. Pe parcursul celor 3 ani de activitate, CoinFlux a ajuns să aibă peste 19.000 de clienți din România și din lume. Surse judiciare române susțin că procurorii americani îl acuză pe Nistor de faptul că a înșelat mai mulți cetățeni americani în tranzacțiile cu bitcoin.

Platforma de tranzacționare de monede digitale CoinFlux a fost lansată în decembrie 2015, la Cluj-Napoca. În luna martie 2017, compania a depășit pragul de 100 de milioane de lei tranzacționați.

Valoarea a fost atinsă în urmă efectuării a peste 12.000 de tranzacții de schimb a monedelor bitcoin, litecoin, ether și ether classic, cu lei și euro.

Fondatorul CoinFlux este Vlad Nistor, un tânăr de 30 ani cu 7 ani de experiență în piața financiară. Absolvent al Brunel University din Marea Britanie, Nistor a fost Manager de Portofoliu al fondurilor de pensii pilonul II și BCR Pensii, unde a administrat active de peste 500 milioane de euro.

CoinFlux este o platformă online de tranzacționare a monedelor digitale ce funcționează pe modelul unei case de schimb valutar. Pentru tranzacționare, clienții au nevoie de un cont bancar și de un portofel electronic, în care să își păstreze monedele digitale. În cazul cumpărării de bitcoin, de exemplu, clienții virează către CoinFlux, din propriul cont bancar, o sumă de bani și primesc, în schimb, echivalentul în bitcoin, direct în portofelul electronic. La vânzarea de monedă digitală, procesul este invers. Coinflux se lăuda cu avantaje precum prețul, viteza de tranzacționare, serviciul de asistență clienți și structura intuitivă a platformei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img