joi, 18 aprilie, 2024

Fostul premiel moldovean Vlad Filat ramane in arest pentru inca 90 de zile

Distribuie:

Publicat:

Mandatul de arestare pe numele lui Vlad Filat, fost premier si lider liberal-democrat din Republica Moldova, a fost prelungit cu 90 de zile, informeaza Unimedia si Radio Chisinau, potrivit agerpres.ro.

Procurorii au cerut prelungirea mandatului de arestare chiar daca mandatul in vigoare expira abia pe 15 ianuarie. Dosarul a fost inaintat instantei cu o saptamana inainte de Anul Nou.

Atunci, in cadrul unei conferinte de presa, procurorul de caz Adriana Betisor declara ca Vlad Filat risca de la 7 pana la 15 ani de inchisoare daca va fi gasit vinovat.
 
”Spectacolul continua. Ma declar nevinovat”, a declarat Filat dupa decizia de marti a judecatoriei sectorului Buiucani din Chisinau.
 
La randul sau, avocatul fostului premier, Igor Popa, sustine ca decizia este una ”nula si va fi contestata la Curtea de Apel”.
 
Initial, acuzarea, prin vocea procurorului general, Corneliu Gurin, afirma ca Vlad Filat ar fi fost implicat in cazul devalizarii Bancii de Economii a Moldovei (BEM), fiind avansata o suma de 250 de milioane de dolari, insa ulterior procurorul de caz Adriana Betisor a anuntat ca fostul premier ar fi beneficiat de favoruri financiare in valoare de 800 de milioane de lei (40 de milioane de euro) de la omul de afaceri Ilan Shor.
 
De asemenea, procurorii sustin ca Vlad Filat ar mai fi primit de la Shor servicii de transport aviatic in valoare de 1,5 milioane de lei si alte 1,8 milioane pentru servicii hoteliere.
Vlad Filat continua sa respinga aceste acuzatii si sustine ca este vorba despre o rafuiala politica in spatele careia s-ar afla Vladimir Plahotniuc, om de afaceri si finantator al Partidului Democrat.
 
Scandalul BEM, care a fost urmata de demisia guvernului condus de liberal-democratul Valeriu Strelet, printr-o motiune de cenzura initiata de socialisti si comunisti si votata si de democratii ce faceau parte din coalitia guvernamentala proeuropeana, a dus la o grava criza politica in Republica Moldova.
 
Dupa ce candidatul desemnat de presedintele Nicolae Timofti pentru functia de premier, Ion Sturza, nu a trecut de parlament, din lipsa de cvorum, in presa au aparut speculatii conform carora tocmai Vlad Plahotniuc ar putea fi propus pentru functia de premier.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img