joi, 18 aprilie, 2024

FOTO-ADOLESCENTII MEȘTEȘUGARI S-AU INTORS CU PREMII

Distribuie:

Publicat:

Peste 200 de elevi au participat , între 25 și 29 iulie, la Olimpiada de Meșteșuguri Artistice și Tradiționale de la Muzeul în aer liber ASTRA din Sibiu. Invitații din România, Republica Moldova, Bulgaria, China și Mexic i-au învățat pe copii arta împletitului, decuparea hârtiei, caligrafia chinezească, confecționarea de măști de operă, prelucrarea lemnului și altele. Atelierele au fost  deschise și adulților, care au putut să-și confecționeze singuri cruciulițe din lemn sau brățări din Tricolor împletit. Premiile, care s-au acordat duminică celor mai buni dintre participanți, au avut valoarea totală de 22.000 de lei.

Ai noștri meșteșugari  s-au întors încărcați cu premii.

Elevii sunt toţi de la Liceul Pedagogic” Ioan Popescu” din Bîrlad, profesori coordonatori fiind Dorinel Filichi, Sebastian Pascu şi Adriana Mocanu.

Rezultatele muncii adolescentilor barladeni au fost încununate cu premii. Astfel, Elena-Maria Cordun, din Trestianaa participat cu lucrarea “Oua încondeiate” a ocupat locul 1,Huţanu Claudiu-Ciprian(Sat Sârbi), icoană de vatră prăznicar şi cruce de conac -locul 3; StoleruAlexandra-Teodora Bîrlad -Icoană pe sticlă Naşterea Mântuitorului-locul 3;Horia Andrada,sat Griviţa- Cusut port popular, ie pentru bebeluşi-menţiune.

​Primii 2 sunt şi la cercul de Artă Populară de la Clubul Copiilor ,,Spiru Haret” Bîrlad profesor coordonator Dan Horgan.

“Tradiţia populara este o motivaţie pentru viitor şi chiar un mod de a cunoaşte care sunt lipsurile pentru a lucra la punctele slabe din pregătirea noastră. Aceste competiţii ca şi târgurile sunt un mod interesant de a face cunoscute obiceiurile din zona Vasluiului şi de a demonstra că noi, vasluienii putem avea şi oameni deosebiţi, oameni care pot şi ştiu să ducă mai departe moştenirea străbunilor. Este şi un mod de a socializa, de a învăţa de la celelalte echipaje. Având în vedere ca a fost olimpiadă naţională şi că au fost prezenţi mai bine de 260 de participanţi din toată ţara, dar şi Republica Moldova, Polonia, China, Mexic” ne-a declarat Dan Horgan cel care a coordonat o parte din lucrările premianti.

Pentru primii participanţi nu este o noutate acest concurs. Putem spune că pentru Elena-Maria Cordun, cea care a reprezentat Bîrladul şi implicit judeţul în mai toată ţara cu succes încă de acum 6 ani când a călcat pentru prima oară în atelierul de Artă Populară de la Clubul Copiilor ,,Spiru Haret” Bîrlad, unde profesorul Dan Horgan a iniţiat-o în tainele artei populare, icoana pe sticlă, icoana de vatră şi ouă încondeiate,  nu este o prima experienţă la această olimpiadă, dar are acelaşi impact motivaţional deoarece sunt emoţii constructive ca la orice concurs.

Ciprian frecventează” Cercul de meşteşuguri” doar de 2 ani şi practică meşteşugurile icoana de vatră şi prelucrări metal şi os. ​

​Pentru ultimii 2 participanţi este o primă participare dar care a avut un impact foarte mare asupra lor.

Drumul adolescentilor nu se oprește aici-  Elena-Maria doreşte să urmeze cursurile Universităţii Naţionale de Artă ,,George Enescu” Iaşi, Ciprian Claudiu Şcoala de Subofiţeri Jandarmi ,,Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani, Alexandra Teodora Stoleru Universitatea Naţională de Arte ,,Lucian Blaga” Sibiu-Restaurare, iar Andrada Horia Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei – UBB Cluj Napoca.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img