vineri, 19 aprilie, 2024

Frank Abagnale si arta inselaciunii

Distribuie:

Publicat:

Frank Abagnale și arta înşelăciunii. Fascinanta poveste a lui Frank Abagnale începe în anul 1965. Când toţi adolescenţii aveau preocupări specifice vârstei, teribilismul a pus stăpânire pe tânărul american.

Înzestrat cu o inteligenţă excepţională, acesta ajunge să falsifice cărţi de identintate, permise de conducere sau cecuri bancare. Prima dintre victimele sale a fost chiar tatăl său. La vârsta de 14 ani i-a dat un card pentru benzină.

Frank Abagnale și arta înşelăciunii

Micul Frank a reuşit cu ajutorul acelui card să-i convingă pe angajaţii benzinăriilor să îi ofere bani, în schimbul obiectelor auto pe care el cumpăra de la ei.

Lipsa de armonie din familie l-a făcut pe Frank să îşi găsească refugiul în punerea la cale a acestor înşelătorii.

A ajuns că până la vârsta de 17 ani să păgubească statul cu peste 1,5 milioane de dolari.

Frank Abagnale și arta înşelăciunii. A fost „pilot”

Din dorinţa lui de a călători în întreaga lume l-a împins să creeze şi mai multe necazuri şi chiar să rişte vieţile oamenilor.

S-a gândit să se dea drept pilot, aşa că a sunat la compania PanAm, una dintre cele mai tari din America la momentul respectiv. Le-a spus că este angajat ca pilot la ei, dar că şi-a pierdut uniformă, cerând una nou în schimb. Astfel, Frank a obţinut nu doar un costum, dar şi o legitimaţie falsă, pe baza unui permis de pilot, falsificat.

S-a dat drept medic şi avocat

Falsificând o diplomă de Harvard, la scurt timp, acesta ajunge să se dea şi medic rezident, la un spital din Georgia, iar mai apoi „s-a făcut” avocat, în aceleaşi circumstanţe reprobabile.

În 1969, Abagnale este prins, în Franţa, după ce o fostă iubită îl recunoaşte şi îl denunţa. Atunci, peste 12 state în care acesta comisese ilegalităţi au cerut extrădarea să. Însă, în timp ce era adus în SUA, acesta a reuşit să scape, pe aeroportul din New York.

De aici a luat o rezevra de bani pe care o ţinea ascunsă într-o cutie de valori şi a pornit spre Mexic – ţara cu care Statele Unite nu aveau relaţii de extrădare. A fost însă prins şi închis în Atlanta. Doi ani mai târziu, reuşeşte să evadeze, însă este prins şi aruncat din nou în puşcărie.

Un rol important l-a avut şi Joe Shea, unul dintre cei mai tari din FBI, care a intrat pe fir, şi a început să-i urmărească pas cu pas mişcările lui Frank.

În 1974, Abagnale, după ce ispăşise cinci ani de detenţie, din cei 12 primiţi, într-un centru de Corecţie din Virginia (nu atinsese încă vârsta majortatului), acesta a fost eliberat şi angajat de guvernul american ca şi consultant în cazurile de frauda bancară.

Experienţa acumulată până la vârsta de 21 de ani l-a adus şi în atenţia băncilor, acesta ajungând să fie angajat până în prezent să se ocupe de securitatea cecurilor bancare şi să predea la Academia FBI cursuri pe teme de securitate în acest domeniu.

Viaţa sa a făcut subiectul filmului „Prinde-mă! Dacă poţi!”, în care au fost distribuiţi Leo Di Caprio şi Tom Hanks.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img