vineri, 26 aprilie, 2024

Franta lanseaza un program pentru inlocuirea portavionului ‘Charles-de-Gaulle’

Distribuie:

Publicat:

Franţa lansează un program privind construirea unui nou portavion, care îl va înlocui pe actualul 'Charles-de-Gaulle', cu un studiu de fezabilitate pe durata a 18 luni, a anunţat marţi titulara de la Apărare, Florence Parly, în cadrul salonului dedicat sectorului naval de apărare Euronaval, potrivit AFP preluată de agerpres

'Charles-de-Gaulle va avea nevoie de un succesor (…). De aceea sunt mândră astăzi, aici, la Bourget, în cadrul salonului Euronaval, să anunţ lansarea oficială a programului de reînnoire a portavionului nostru', a declarat Florence Parly în faţa presei. Valoarea proiectului se ridică la aproximativ 40 de milioane de euro, a precizat o sursă guvernamentală. 

'Acest prim pas, lansat astăzi, este faza de studiu', a indicat şefa de la Apărare, adăugând că este vorba de a stabili 'ce vrem şi cum ne dorim să arate viitorul nostru portavion'. 

Franţa dispune de un singur portavion, 'Charles-de-Gaulle', care ar urma să fie scos din uz la orizontul anului 2040. De la începutul anului 2017, el a fost supus unei vaste renovări pe durata a 18 luni la şantierul din Toulon, care ar trebui să-i ofere o a doua viaţă pentru următorii 20 de ani. 'Charles-de-Gaulle' va ieşi apoi în mare, urmând să efectueze un marş în Oceanul Indian în 2019. 

Faza de studiu, care se va încheia în 2020, urmează să permită stabilirea designului viitorului portavion şi să pună bazele organizării industriale necesare pentru a stabili termenele şi costurile, a indicat Florence Parly. 

Această etapă va servi pentru a examina ameninţările cu care se va confrunta viitorul portavion şi misiunile pe care ar urma să le îndeplinească, dar şi dimensiunea sa, în special capacitatea sa de a încorpora viitoarele avioane de luptă, Scaf, lansate în cooperare cu Germania în 2017. 

Studiul de fezabilitate va permite de asemenea să fie analizat modul de propulsie, nucleară sau clasică, a acestui portavion de nouă generaţie şi noile tehnologii care vor fi utilizate la construirea sa, în special catapultele electromagnetice deja utilizate de către US Navy. 

'Charles-de-Gaulle', cu propulsie nucleară, este dotat cu catapulte cu aburi pentru avioane la decolare. 

În fine, studiul va stabili şi inovaţiile care îşi vor găsi locul la bordul noului portavion.'Să facem din acest portavion o adevărată bază avansată a marinei noastre, o stimulare a inovaţiei noastre', a declarat Florence Parly. Acest nou portavion ar urma să intre în serviciu până în 2080.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img