vineri, 29 martie, 2024

Frica permanenta ne poate face viata un calvar. Cand devine anxietatea o problema care trebuie tratata

Distribuie:

Publicat:

Tulburarea de anxietate generalizata se instaleaza atunci cand ingrijorarile excesive au pus stapanire pe viata noastra transformand-o intr-un calvar.

Oricine poate avea in viata momente de griji excesive si incotrolabile, insa atunci cand aceste sentimente pun stapanire pe noi, cel mai probabil am trecut granita catre o afectiune numita tulburare de anxietate generalizata, potrivit health.harvard.edu. Potrivit Asociatiei Americane impotriva Depresiei si Anxietatii – ADAA – aceasta este  o forma de anxietate  foarte frecventa si specifica adultului. 

„Problema este ca, de multe ori, barbatii mai ales, indura acest disconfort dat de aceasta tulburare sau se gandesc ca este normala si se feresc sa discute subiectul“, a declarat dr. David Mischoulon, directorul Programului de studii clinice despre depresie de la Harvard, asociat Spitalului general Massachusetts. „Oricum, lasata sa se manifeste liber, aceasta tulburare poate sa creeze probleme serioase de sanatate, determinand cresterea tensiunii arteriale, depresie sau comportament depedent de alcool, de exemplu“, a adaugat acesta, potrivit adevarul.ro.

Semnele tulburarii includ sentimente permanente de teama, furie si ingrijorare vizavi de evenimente care nu au nicio legatura intre ele si care persista cel putin sase luni. Persoanele care sufera de aceasta afectiune anticipeaza constant doar dezastre si sunt ingrijorate in permanenta de subiecte precum sanatatea, banii, familia, desi, aparent, nu exista niciun motiv pentru astfel de ingrijorari. Potrivit dr. Mischoulon, tulburarea poarte fi ceva de care ne-am izbit tot timpul in familie, dar poate fi si declansata de schimbari bruste, de exemplu, decesul unuia dintre soti sau a unui prieten ne poate face sa ne simtim vulnerabili si singuri. O cauza minora de sanatate poate cauza anxietate vizavi de probleme mai serioase care se pot declansa ulterior. Este important in cazul acestei tulburari sa constientizam ca avem o problema, mai spune specialistul. 

Multe persoane consider ca este normal sa-si faca griji mai multe pe masura ce imbatranesc si pot functiona foarte bine cu un nivel moderat de anxietate.  Aceasta explica de ce doar 43% dintre cei care au aceasta problema de sanatate primesc tratament, potrivit Asociatiei. „Multi barbati inteleg ce determina frica si temerile, dar, adesea, nu vor sa dea piept cu realitatea“, a mai spus dr. Mischoulon. Alteori, sursa nu este clara. Daca suspectati ca va face griji excesiv, consultati un medic specialist. Tulburarea poate avea legatura cu o alta problema de sanatate. Daca nu, adresati-va unui psiholog clinician pentru o evaluare, un diagnostic si un tratament adecvate. Tulburarea se poate agrava in timp si determina o inrautatire a calitatii vietii. Tratamentul adecvat poate ajuta, mai ales persoanele in varsta, sa-si maximizeze anii de aur, a conchis specialistul mai sus citat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img