miercuri, 24 aprilie, 2024

FSLI: Avem o programa neatractiva. Elevii invata lucruri prea multe pe care le uita intr-o saptamana

Distribuie:

Publicat:

Romania are o programa educationala neatractiva, iar elevii invata lucruri prea multe pe care le uita intr-o saptamana sau doua si intra in mediul universitar nepregatiti, a declarat, luni, intr-o dezbatere organizata cu ocazia Zilei Mondiale a Educatiei, Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).

“Discutam de componenta curriculara si trebuie sa recunoastem ca avem programe neatractive si ca elevii invata lucruri prea multe pe care le uita la o saptamana sau doua si intra in mediul universitar nepregatiti. Trebuie sa punem accent mai mult pe partea aplicativa. Mi-as dori sa gasim un sistem de evaluare obiectiv prin care nota 7 de la Colegiul Sf. Sava sa fie echivalenta cu nota 7 de la un liceu din Satu Mare. Dascalii au fost umiliti in ultimii 25 de ani. Dascalul a ajuns la 880 de lei salariu net, dupa ce guvernantii au marit in ultimii ani cu 45% aceste salarii. Sa ne gandim la Finlanda, unde s-a reformat invatamantul cu reformarea dascalilor. Nu mai exista practica pedagogica, metodica predarii. Un alt pion extrem de important in strainatate este baza materiala. Invatamantul romanesc este departe de a avea baza materiala. Acolo unde avem copii nu avem baza materiala, iar acolo unde nu sunt copii exista. Cum este posibil ca in 2014 sa avem peste 4.000 de cladiri fara autorizatie sanitara?”, a afirmat Simion Hancescu.

Potrivit reprezentantului FSLI, sistemul de invatamant din Romania trebuie sa aiba o alocare de 6% din produsul intern brut (PIB), in conditiile in care la ora actuala alocarea este de numai 3,5% din PIB.

“Un alt pilon important este legislatia. Din pacate, in Romania lucrurile nu stau bine. Ne dorim o lege in care sa fim toti actori implicati si sa lasam orgoliile la o parte. Educatia nu este a unui partid, este a tuturor. Este inadmisibil ca Romania sa aloce 3,5% din PIB pentru Educatie in conditiile in care media in Uniunea Europeana este de 5,25%. In lege scrie ca trebuie sa se aplice 6% din PIB. Si cu 0,5% in fiecare an, educatia din Romania poate sa atinga niste standarde. Partidele politice sunt provocate sa faca acest efort pentru ca educatia sa primeasca atat cat trebuie. Un demers pe care l-am facut recent catre partidele politice este sa adopte initiativa de a acorda statutul de autoritate publica pentru dascali”, a mentionat Simion Hancescu.

Federatia Sindicatelor din Educatie ‘Spiru Haret’ organizeaza, luni, alaturi de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) si Federatia Nationala Sindicala ‘Alma Mater’ dezbaterea cu tema ‘Educatia 2018’.

Evenimentul are loc in contextul in care luni, 5 octombrie, este sarbatorita Ziua Mondiala a Educatiei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img