vineri, 29 martie, 2024

Fumatul pasiv poate alimenta boala hepatica cronica la copii si adulti

Distribuie:

Publicat:

Fumatul pasiv agraveaza boala hepatică cronică. Fumul pasiv, care este legat de cancer și alte boli grave, poate contribui, de asemenea, la creșterea ratelor de boală hepatică cronică la adulți și copii, arată un nou studiu USC.

Rezultatele studiului – realizate pe șoareci – arată că expunerea la fum modifică genele și căile moleculare care reglează modul în care au loc procesele hepatice de ardere a grăsimilor. Aceste modificări moleculare, odată testate la om, ar putea fi utilizate ca biomarkeri pentru a detecta boala într-un stadiu incipient, atunci când mai este tratabilă.

„Din punctul de vedere al sănătății publice, rezultatele noastre au implicații semnificative, deoarece subliniază că cancerigenele de mediu, cum ar fi fumul de tigara, pe lângă efectele cauzatoare de cancer, pot contribui la boala metabolică a ficatului”, a declarat autorul principal Stella Tommasi, profesor la Școala de Medicină Keck din USC. Studiul a aparut în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare.

Fumatul pasiv agraveaza boala hepatică cronică

Numai în Statele Unite, între 30% și 40% dintre adulți sunt afectati de boala hepatică grasă non-alcoolică, o afecțiune caracterizată prin acumularea de picături de grăsime în celulele ficatului la persoanele care beau puțin sau deloc alcool. În rândul copiilor și adolescenților, este boala hepatică nr. 1. Aceste picături de grăsime afectează funcția normală a ficatului și pot duce la ruperea celulelor, inflamații și, în final, cancer de ficat.

Studiul face legătura intre fum și bolile hepatice

O serie de studii au raportat că fumatul este un factor de risc independent pentru boala hepatică grasă non-alcoolică, pe lângă obezitate și sindromul metabolic. O slăbiciune a acestor studii este numărul de variabile – vârstă, greutate, rasă / etnie – care estompează imaginea.

Studiile efectuate pe animale privind fumatul pasiv și bolile hepatice au implicat în cea mai mare parte șoareci cărora li s-a administrat și o dietă bogată în grăsimi, a spus Tommasi, ceea ce îngreunează eliminarea fumului.

Șoarecii expuși la fum au prezentat depuneri de grăsime semnificative în celulele hepatice, iar acumularea de grăsime a continuat chiar și după un timp de recuperare de o lună, în aer curat.

„Aceste modificari moleculare au potentialul de a deveni ireversibile”, a spus Tommasi. „Constatarile noastre ofera, de asemenea, o explicatie plauzibila a motivului pentru care copiii si adultii care nu fumeaza niciodata au un risc crescut de a dezvolta boala hepatică grasă non-alcoolică daca sunt expusi fumului uzual din gospodarie.”

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img