vineri, 29 martie, 2024

Furnizorii de gaze naturale propun adoptarea unui calendar al liberalizării prețurilor pentru consumatorii vulnerabili

Distribuie:

Publicat:

Furnizorii de gaze naturale propun definirea consumatorului vulnerabil, alături de adoptarea unui calendar al liberalizării prețurilor, susținând o trecere, până în 2022, de la prețul impus de stat prin OUG 114 la o piață liberă, potrivit mediafax.

 

„Soluția este un calendar de liberalizare, de introducere treptată, procentual, a piețului de piață”, a declarat Eric Stab, director general al Engie România.

Soluția a fost agreată și de Anca Dragu, director de corporate affairs la E.ON România, care a afirmat că „o piață liberă, lichidă” reprezintă o dorință comună „pentru noi toți”, subliniind ideea conform căreia „unica soluție este reprezentată de aceste calendare de liberalizare”. „Sunt de părere că OUG 114 nu protejează consumatorul vulnerabil”, a completat aceasta.

Atât Eric Stab, cât și Anca Dragu, au insistat asupra nevoii de a defini conceptul de „consumator vulnerabil” și a creării unor mecanisme prin intermediul cărora acesta să poată fi protejat.

Gerd Bommer, consilier comercial al Ambasadei Austriei din România, a accentuat, în cadrul Romanian International Gas Conference, ideea conform căreia o legislație constantă, previzibilă pe termen lung, fără schimbări neașteptate, reprezintă unul dintre fundamentele unei economii sănătoase.

OUG 114 a plafont la 68 lei/MWh prețul gazelor naturale pentru următorii trei ani pentru toți consumatorii casnici. În cazul consumatorilor industriali, prețul va fi, de asemenea, plafonat, constituind însă o îmbinare între prețul de bază de 68 de lei, prețul de import și costurile de înmagazinare.

Comisia Europeană a trimis, pe 7 martie, o scrisoare de punere în întârziere, pentru nepunerea corectă în aplicare a anumitor cerințe prevăzute de Directiva privind gazele naturale și de Regulamentul privind siguranța furnizării de gaze. Această scrisoare constituie doar începutul procedurii de infringement demarată de Comisia Europeană, următorii pași fiind trimiterea unui aviz motivat și, eventual, în ultimă instanță, trimiterea României la Curte Europeană de Justiție.

Cea de a doua ediție a Romanian International Gas Conference, dedicată sectorului gazelor naturale din România și din regiunea apropiată, a avut loc miercuri.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img