vineri, 29 martie, 2024

Furtuni si temperaturi scazute in weekend in Romania. Meteorlogii anunta un val de aer rece

Distribuie:

Publicat:

Furtuni violente se indreapta si spre Romania! Fenomene extreme se formeaza deasupra Mediteranei si ar putea lovi tara noastra cu putere peste 48 de ore. In weekend, cand zeci de mii de turisti sunt la mare, vijeliile ameninta litoralul romanesc. E alerta in tot sudul Europei, dupa ce acelasi ciclon care a indoliat Grecia a facut prapad in Italia si Croatia. Si acolo, sunt romani care au trait vacante de cosmar. 

Acelasi ciclon mediteranean foarte activ a provocat furtunile devastatoare care au lovit cele trei tari: Italia, Croatia si Grecia.

Meteorologii avertizeaza ca si Romania va fi in calea fenomenelor violente, peste doar cateva zile. 

ALINA SERBAN, meteorolog ANM: Un sistem frontal va traversa teritoriul tarii noastre. Mare atentie pentru zona litoralului in acest weekend pentru ca acest sistem aduce din nou mase de aer rece, temperaturile vor scadea mai mult decat sunt acum, mai ales in partea de sud-est a tarii, acolo unde vor fi asociate si cu sisteme noroase. Conform semnalelor pe care le avem in momentul acesta, pare a fi mai degraba violent, cu ghilimelele de rigoare, in cantitati. Este foarte probabil sa inregistram cantitati importante de apa, mai ales in partea de sud si de est a tarii. 

O explicatie a furtunilor violente este temperatura medie care, la nivel global, creste de la un an la altul.  In Europa, luna iunie a fost cea mai calduroasa din 1880 pana in prezent. Si, din pacate, nu ne asteapta vremuri bune. 

Cercetatorii elvetieni sustin ca din cauza schimbarilor climatice, in urmatorii 30 de ani, temperatura medie va creste in Toronto, Canada, cu aproape 3 grade, iar in Seattle si Milano cu 2 grade si jumatate. Nu mai spun ca vremea in Londra va semana izbitor cu cea din Barcelona zilelor noastre, la Madrid va fi ca la Marrakech in Maroc, iar Stockholm si Moscova, orase in care locuitorii se confrunta rar cu calduri sufocante, vor semana climatic cu Budapesta, respectiv Sofia. 

Autorii studiului au ajuns la concluzia ca 77% din orasele planetei vor suferi schimbari majore ale climei si toata Europa va avea veri si ierni mai calde.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img