vineri, 26 aprilie, 2024

Gata! Nu vom mai putea cumpara medicamente de pe internet de la firmele fantoma! Ce se intampla cu piata online a medicamentelor! Cum se schimba legea

Distribuie:

Publicat:

In cursul zilei de ieri, Camera Deputatilor a aprobat, cu majoritate de voturi, propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.266/2008 privind modul in care functioneaza farmaciile si cum se vand medicamentele. Astfel, conform proiectului depus de catre deputatul PMP Petru Movila inca din anul 2015, de la data publicarii acestuia in Monitorul Oficial, vanzarea de medicamente in mediul online va fi permisa doar de catre farmaciile care functioneaza legal.

Vaslui: Rezultate Evaluarea Națională 2018. EDU.RO a afișat notele!!! Cat ai luat la probele scrise

ʺPropunerea s-a concretizat ca urmare a unor sesizari privind comercializarea in mediul online a unor medicamente expirate sau chiar, in anumite cazuri, contrafacute, fabricate in conditii improprii, cu cantitati mai mici de substanta activa decat cele indicate. In plus, pe langa faptul ca spatiul de depozitare nu respecta indicatiile producatorului, pe durata transportului nu sunt garantate conditiile specifice de inmagazinare si igiena, iar persoanele care le comercializeaza sunt imposibil de verificat daca au sau nu pregatire in domeniu. In cazul acestor magazine online, intr-o proportie covarsitoare de aproape suta la suta nu se respecta nici una din prevederile legislative in vigoare. Tinand cont si de practica obisnuita a romanilor de a se automedica, exista riscul de punere in pericol a populatieiʺ, a declarat initiatorul legii, deputatul Petru Movila. 

Barlad : Piste de biciclete, autobuze electrice, parcari noi – visele nu costa – FOTO

Legea farmaciei specifica foarte clar faptul ca asistenta farmaceutica a populatiei se asigura doar prin intermediul farmaciilor comunitare, a farmaciilor cu circuit inchis si a drogheriilor. De asemenea, legislatia prevede si faptul ca este interzisa utilizarea tehnicii de vanzare cu autoservire pentru medicamentele de uz uman sau veterinar, precum si faptul ca acestea nu pot fi vandute decat in anumite locatii, care trebuie sa respecte anumite criterii, si doar de persoane cu un anumit grad profesional, respectiv farmacist primar sau farmacist cu o vechime de minimum 8 ani in specialitate. In aceste conditii, prezenta propunere a adus reglementarile necesare in ceea ce priveste comercializarea medicamentelor prin intermediul serviciilor societatii informationale.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img