joi, 28 martie, 2024

Gazele se scumpesc incepand din 10 ianuarie. Cat de mult cresc facturile

Distribuie:

Publicat:

S-au scumpit gazele naturale pentru consumatorii casnici, iar facturile vor creste din 10 ianuarie cu pana la 20 de lei in medie, pe luna, pentru perioada de iarna.

Autoritatea de Reglementare in Energie a anuntat ca, la solicitarea furnizorilor, a acceptat majorarea uneia dintre celei mai importante componente de pe factura consumatorilor casnici.

”Valoarea CUG pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, de 81,48 lei/MWh, a fost aprobata in sedinta Comitetului de Reglementare al ANRE din data de 30 martie 2017.

Ulterior, furnizorii au solicitat cresterea acestei valori datorata cresterii preturilor cu achizitia gazelor naturale din productia interna, in conformitate cu prevederile art. 40 din Anexa la Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei nr. 182/2015, privind aprobarea Metodologiei pentru stabilirea CUG.

Solicitarile furnizorilor privind actualizarea CUG s-au situat intre 0,8-1,1 bani/kwh. ” – se arata intr-un comunicat al ANRE.

Producatorii din industria alimentara anunta ca romanii vor fi loviti de un nou val de majorari de preturi la carne, oua si paine. Cresterea euro in raport cu leul si productia slaba de anul acesta sunt principalele cauze. Deocamdata, producatorii din domeniu nu avanseaza procente clare. Vestile proaste vin la scurt timp dupa ce am fost pusi in fata unui paradox: am importat mancare de cinci miliarde de euro, desi autoritatile s-au laudat cu o productie interna record in 2017. Cresterea economica se bazeaza pe consum. In privinta produselor alimentare, romanii cumpara, in continuare, mai mult din import. Iar asta se vede in deficitul balantei comerciale. Euro a tot crescut anul trecut, iar in 2018 este estimate la 4,7 lei.

”Exportam materii prime, implicit subventie, suntem net exportatori de subventie, in loc sa facem produse cu valoare adaugata in Romania, sa creem locuri de munca in Romania. oi avem o productie record de 10.2 milioane de tone, dar cu toate astea, jumatate din totalul painii pe care o consumam vine din comertul intracomunitar”, a declarat Emil Dumitru, presedintele Federatia Nationala Pro Agro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img