joi, 18 aprilie, 2024

Genele care joaca un rol important in cancer

Distribuie:

Publicat:

Urmatoarele tipuri de gene contribuie la aparitia cancerului:

genele supresoare ale tumorii (gene protectoare). in mod normal, ele suprima inmultirea celulara prin monitorizarea ratei la care celulele se divid in celule noi, reparand defectele ADN si controland moartea celulelor. Atunci cand o gena supresoare tumorala sufera o mutatie (mostenita, sau efect al factorilor de mediu), celulele continua sa se inmulteasca si pot duce la formarea unei tumori. BRCA1, BRCA2, si p53 sunt gene supresoare tumorale. De fapt, aproape 50% din totalitatea cancerelor sunt cauzate de lipsa sau prezenta unui defect al genei p53.
oncogenele transforma o gena sanatoasa intr-una canceroasa.

repararea genelor ADN indreapta toate greselile aparute la momentul copierii ADN-ului. Greselile nereparate devin mutatii, care pot conduce la aparitia cancerului, mai ales in cazul in care se produc intr-o gena supresoare tumorala sau oncogena.

Cancerul se dezvolta cand mai multe gene dintr-o celula devin mutante in asa masura incat procesele autoreparatorii si echilibrul celulei sunt depasite. Totusi, multe forme de cancer nu pot fi legate de o anumita gena specifica, iar alte gene pot interactiona, in mod imprevizibil, cu alte gene sau factori de mediu pentru a determina aparitia cancerului. in viitor, medicii spera sa descopere mai multe despre rolul modificarilor genetice in aparitia si dezvoltarea cancerului, in masura sa conduca la imbunatatirea tratamentelor si strategiilor de prevenire in cancer.

Factori de risc pentru un cancer ereditar

Istoric familial de cancer. Trei sau mai multe rude cu aceeasi forma de cancer sau forme asemanatoare.

Debut precoce. Una sau doua rude diagnosticate cu cancer la o varsta tanara.

Doua sau mai multe forme de cancer la ceeasi persoana (ruda). G.P.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img