marți, 19 martie, 2024

Generatia de imbecili spalati pe creier

Distribuie:

Publicat:

Intr-un discurs recent la un congres al istoricilor romani , rectorul universitatii Babes-Bolyai, Ioan-Aurel Pop, a rabufnit despre tanara generatie: “Oamenii lipsiti de cultura generala si de orizont artistic, oamenii capabili sa rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea sa compare si sa ia decizii in cunostinta de cauza alcatuiesc generatia „Google”, generatia „Facebook”, generatia „SMS” sau toate la un loc!”…Sunt oameni, in general, inteligenti, dar cu inteligenta canalizata spre scopuri controlate de o elita malefica. “ (integral aici)
Pentru ca profesorul in cauza a avut o atitudine ambigua in fata plagiatului lui Ponta, iar discursul sau pare infuzat de teoria conspiratiei, interventia sa (care avea ca subiect predarea istoriei) a fost amplu criticata in presa si in mediul online. Ioan-Aurel Pop a fost etichetat in urma acestui discurs drept retrograd, comunist, genul de academician acru, aruncand cu sageti din turnul de fildes catre tineretul “frumos”. Mircea Cartarescu i-a criticat pozitia drept conservator-nationalista : “Sa nu vedem in ei [noua generatie-n.a] decat o umanitate decazuta de la standardele noastre – vai, cateodata conservator-nationaliste – mi se pare un lucru urat si trist.”
Academicianul Pop a ridicat insa cateva aspecte importante, ignorate in societatea romaneasca. Dincolo de a fi o teorie a conspiratiei, “spalarea pe creier” este o constanta a secolului 20 si inceputului de secol 21, in forma ei de relatii publice/ publicitate/ propaganda/comunicare politica. Noile retele sociale livreaza publicitarilor persoane cu atentie scazuta, suprastimulate, disponibile la nou si la consum/ optiuni rapide. Mai rau, retelele sociale livreaza advertiserilor victime ale narcisismului, doritoare de like-uri, de aprecieri constante. In masura in care produsele ating punctul sensibil al narcisismului si al lipsei de incredere de sine, vand mai bine.
Specific educatiei, stim ca Internetul si jocurile pe calculator reduc rezultatele scolare ( puteti citi un sumar al cercetarii lui Cristian Pop-Eleches aici http://www.gandul.info/scoala/elevii-care-au-primit-calculator-nou-invata-mai-putin-si-au-note-mai-proaste-2718576/
In privinta metodelor de instructie “Google”, scoala romaneasca a adoptat i-paduri inaintea veceurilor cu canalizare. Ideea ca totul trebuie sa fie interactiv si online este cel putin discutabila, cand in ziua de azi directorii companiilor din Silicon Valley dau sfaturi de productivitate despre cum se retrag din fata calculatorului si lucreaza cu creionul si hartia, sau cu cu carioca si tabla, pentru a se putea concentra.
Dezbaterea asupra discursului lui Pop s-a redus la “tineretul e jale” versus “tineretul e ok”, cu diverse inflexiuni si argumente ad hominem , tinand cont de profilul lui Pop. Dezbaterea trebuie sa avanseze de la acest stadiu,  pentru ca abandonul scolar este in crestere in Romania, iar rata de cuprindere in invatamantul tertiar este inca la nivel scazut: dezvoltarea capacitatii de concentrare a elevilor, evitarea distractiilor online ar produce efecte pozitive sub aspectul rezultatelor scolare.
De la inventarea relatiilor publice si a propagandei, fiecare generatie este spalata pe creier, fie ca vorbim de generatia care a invatat sa fumeze pentru ca i se spunea ca era cool, sau de generatia carnetelului rosu. Tanara generatie este spalata pe creier cu  butoane emotionale consacrate: incredere de sine (self-esteem), narcisism, hiperstimulare.
Despre aceasta spalare pe creier din partea mediilor online/retele sociale/publicitar ar trebui sa purtam o conversatie permanenta: ce efecte civice, comunitare, produce faptul ca tinerii, victimele narcisismului pe retelele sociale, manifesta mai putina empatie? (cateva studii despre scaderea empatiei in randul tinerilor aici:http://www.scientificamerican.com/article/what-me-care/) . In materie de educatie, cum protejeaza sistemul de invatamant elevii de distractii online?
Desigur, cand terminam dezbaterea despre tineri, putem sa trecem la varsta a doua si a treia, si sa luam in serios discutia despre spalarea pe creier in Romania si elita malefica, tinand cont de faptul ca romanii sunt campioni europeni la numarul de ore petrecute zilnic in fata televizorului.
SURSA 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img