joi, 28 martie, 2024

George Cosbuc, marele poet roman care nu a mai putut crea dupa moartea unicului sau fiu

Distribuie:

Publicat:

La data de 8 septembrie 1866 s-a nascut George Cosbuc, poet, membru al Academiei Romane (d. 9 mai 1918, Bucuresti).

George Cosbuc s-a nascut in Hordou, comitatul Bistrita-Nasaud, azi Cosbuc, judetul Bistrita-Nasaud, si a fost un poet, critic literar, publicist (revista “Semanatorul”, “Viata Literara”), ocazional si traducator roman din Transilvania (“Odiseea”, “Eneida”, “Divina Comedie”), membru titular al Academiei Romane din anul 1916. Printre cele mai cunoscute poezii ale sale se numara: “Nunta Zamfirei”, “Noi vrem pamant!”, ” Trei, Doamne, si toti trei”, “Pasa Hassan” sau “Iarna pe ulita”.

Poezia sa apartine patrimoniului cultural national si, desi este considerat un poet care a scris poezii care se recitau la serbarile scolare sau populare, creatia sa il recomanda drept un autor clasic al literaturii romane, un om cu un gust literar desavirsit si un autor canonic, care nu poate lipsi din manualele scolare nici in ziua de azi.

A dus, de asemenea, o prodigioasa activitate de iluminare a taranilor, e un precursor al miscarii poporaniste si un tehnician desavirsit al prozodiei, folosea o gama foarte variata de picioare metrice si de ritmuri, de la cele ale poeziei populare la terza rima.

A dat o versiune completa a poeziei lui Dante, Divina comedie. A tradus foarte mult din lirica straina si a adaptat prin localizare la sufletul si mediul taranesc Eneida si Odiseea (Iliada a fost tradusa de contemporanul sau, George Murnu) si a introdus specii ale poeziei orientale, cum ar fi gazelul, in poezia romana. Toate aceste calitati il recomanda pentru pozitia pe care o ocupa, de autor clasic, dar mai ales simtul echilibrului si faptul ca a scos in evidenta partea solara, idilica, a sufletului taranului roman.

Dupa moartea unicului sau fiu, Alexandru Cosbuc, in vara anului 1915, in apropiere de municipiul Targu Jiu, intr-un accident de circulatie, poetul a intrat in depresie si nu a mai putut scrie. Locul in care a avut loc teribilul accident de circulatie din urma cu 100 de ani este cunoscut de toti gorjenii ca „Fantana lui Cosbuc“. Cu doar cateva luni inainte de a muri (9 mai 1918), George Cosbuc a mai scris o singura poezie: “Vulturul”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img