sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Germania cere Italiei şi Maltei să-şi îndeplinească datoria ”umanitară” în ceea ce priveşte migranţii de pe nava Aquarius

Distribuie:

Publicat:

Guvernul german a cerut luni Italiei şi Maltei să-şi îndeplinească datoria ''umanitară'' în ceea ce îi priveşte pe cei 629 de migranţi de la bordul navei Aquarius din Marea Mediterană, devenită subiect de dispută între cele două ţări, relatează AFP.

''Suntem îngrijoraţi de situaţia oamenilor de pe această navă, Aquarius, iar guvernul german cere tuturor părţilor implicate să-şi asume responsabilitatea umanitară'', a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert.

Nava "Aquarius", folosită de organizaţia umanitară SOS Mediterranee, are la bord 629 de migranţi, dintre care 123 de minori neînsoţiţi şi încă 11 copii, precum şi şapte gravide, arată un mesaj al organizaţiei pe reţeaua Twitter. Cei mai mulţi au fost salvaţi în cursul a şase operaţiuni diferite, în largul coastelor Libiei, iar unii au fost transferaţi pe "Aquarius" chiar de nave italiene.

Italia refuză să permită acostarea acestei nave cu migranţi în oricare din porturile sale şi a cerut Maltei să îşi deschidă porţile pentru transportul respectiv. Malta a refuzat la rândul său, premierul Joseph Muscat pronunţându-se în acest sens într-o convorbire telefonică cu omologul său italian Giuseppe Conte.

''Salvarea de vieţi este o datorie, transformarea Italiei într-o imensă tabără de refugiaţi, nu. Italia nu se mai închină şi nu se mai supune, de data aceasta există cineva care spune nu'', a scris pe Twitter ministrul de interne italian şi liderul Ligii (extremă dreapta), Matteo Salvini, reacţionând la sosirea în cursul dimineţii de luni, în largul Libiei, a unei alte nave închiriate de ONG-ul german Sea Watch. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img