vineri, 29 martie, 2024

Germania este ‘la mana’ Frantei: Berlinul are nevoie de sustinerea Parisului pentru a bloca o propunere UE privind gazuductul Nord Stream 2

Distribuie:

Publicat:

Germania presează alte capitale europene să blocheze o propunere a Uniunii Europene destinată reglementării gazoductului Nord Stream 2, promovat de Rusia, înaintea unei reuniuni cruciale care este programată a avea loc vineri, au declarat mai multe surse diplomatice consultate de Reuters, potrivit agerpres.ro.

 

Executivul comunitar vrea să extindă regulile care guvernează piaţa sa internă în sectorul energetic şi asupra gazoductelor offshore, în ideea de a avea un cuvânt de spus asupra unei noi conducte care este construită în prezent între Rusia şi Germania via Marea Baltică. În forma sa actuală, proiectul Nord Stream 2, promovat de grupul energetic Gazprom, controlat de statul rus, nu trebuie să respecte regulile care guvernează piaţa internă.

Până acum, statele membre nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la acest plan, în condiţiile în care o serie de mari state membre, precum Franţa, Italia şi Spania, nu au fost dispuse să contracareze opoziţia Berlinului faţă de planurile Executivului comunitar.

Însă, potrivit unei surse din apropierea discuţiilor, Franţa şi-ar fi schimbat punctul de vedere, ceea ce înseamnă că Germania ar putea să nu mai dispună de o minoritate de blocaj faţă de propunerea Executivului comunitar.

"Votul Franţei va fi decisiv", a declarat o altă sursă diplomatică, adăugând că Spania şi Italia nu au adoptat încă o poziţie fermă. "Este foarte impredictibil cee ce se va întâmpla mâine", a apreciat sursa citată de Reuters.

Oficialii francezi au refuzat să facă comentarii cu privire la poziţia lor înaintea reuniunii programată a avea loc vineri la Bruxelles, o sursă din interiorul Palatului Elysee declarând că negocierile sunt încă în derulare.

Când vine vorba de proiectul Nord Stream 2, blocul comunitar este împărţit în două. Pe de o parte se află statele din Europa de Est, cele nordice şi cele baltice care consideră că acest gazoduct face din UE un ostatic al Moscovei şi pe de altă parte se regăsesc statele din nordul Europei, în special Germania, care pun accentul pe avantajele economice ale proiectului.

Dacă propunerea Comisiei Europene privind extinderea regulilor care guvernează piaţa sa internă din sectorul energetic şi asupra gazoductelor offshore va strânge suficient sprijin din partea celor 28 de state membre UE, negocierile cu privire la varianta finală a normelor ar putea începe chiar de săptămâna următoare, având în vedere că Parlamentul European şi-a exprimat deja sprijinul pentru acest plan.

Cât de rapid va fi adoptat actul legislativ este un aspect vital pentru viitorul gazoductului Nord Stream 2. Propunerea Comisiei Europene prevede reguli mai dure pentru noile proiecte de infrastructură, însă lucrările pentru construcţia Nord Stream 2 sunt deja în derulare.

Orice întârziere în construcţia gazoductului Nord Stream 2 ar slăbi poziţia Moscovei în negocierile cu Ucraina pentru un nou acord de tranzit al gazelor naturale şi ar crea incertitudini pentru partenerii Gazprom în proiectul Nord Stream 2, respectiv firmele Uniper, Wintershall, Shell, OMV şi Engie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img