vineri, 29 martie, 2024

Germania indeamna Iranul sa revina asupra deciziei sale inacceptabile

Distribuie:

Publicat:

Şeful diplomaţiei germane, Heiko Maas, a îndemnat miercuri Iranul să revină asupra deciziei sale "inacceptabile", luată cu o zi înainte, cea de a relansa activităţile sale de îmbogăţire a uraniului, până acum îngheţate, informează AFP potrivit Agerpres.

"Ceea ce a anunţat preşedintele (iranian Hassan) Rouhani nu este acceptabil", a declarat Heiko Maas în timpul unei conferinţe de presă la Berlin, cerându-i Iranului "să revină asupra tuturor măsurilor pe care le-a luat începând din iulie şi să-şi respecte din nou pe deplin angajamentele".

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a anunţat marţi relansarea, în uzina din Fordo (la circa 180 de km sud de Teheran), a activităţilor de îmbogăţire a uraniului îngheţate până acum, decizie ce a fost condamnată de Washington, Paris şi Uniunea Europeană (UE). La rândul său, Kremlinul a declarat că "urmăreşte cu preocupare evoluţia situaţiei".

"Obiectivul nostru rămâne cel de a menţine acordul nuclear", a spus şeful diplomaţiei germane, precizând că urmăreşte situaţia alături de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), precum şi de alte ţări semnatare ale acordului asupra programului nuclear iranian, încheiat la Viena în 2015. "Iranul trebuie acum să cedeze de urgenţă, pentru a contribui la reducerea tensiunilor", a avertizat Maas.

Acest acord, încheiat la 14 iulie 2015 la Viena între Republica Islamică şi Grupul '5+1' (China, SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania) după 12 ani de negocieri, autorizează Teheranul să dezvolte programele nucleare doar pentru uz civil, în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale asfixiante pentru economia iraniană.

Decizia lui Rouhani a fost dată publicităţii la o zi după expirarea unui termen-limită dat de către Teheran altor ţări semnatare ale acordului, pentru ca acestea să îl ajute să depăşească urmările retragerii unilaterale a SUA din acest acord, în 2018. Ea marchează a patra fază a planului de reducere a angajamentelor iraniene lansat în mai, ca ripostă la retragerea americană din acord.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img