marți, 19 martie, 2024

Ghid de autoprotectie de la SRI: Cum navighezi in siguranta pe Net si cum semnalezi un risc terorist

Distribuie:

Publicat:

SRI a publicat recent un ghid de autoprotectie, care cuprinde sfaturi pentru o navigare sigura pe Internet, dar si informatii folositoare in momentul in care vrem sa semnalam un posibil risc terorist.

Astfel, la capitolul Sfaturi si bune practici pentru o navigare sigura pe Internet, se mentioneaza, printre altele: “foloseste programe cu licenta si evita-le pe cele tip sharing; asigura-te ca ai actualizat sistemul de operare; foloseste pentru navigare un browser ce beneficiaza de actualizari si asigura-te ca acestea sunt aplicate imediat ce devin disponibile; daca browserul permite utilizarea de plugin-uri, asigura-te ca acestea sunt de incredere, dar si foloseste o solutie antivirus actualizata zilnic”.

In plus, SRI ne sfatuieste sa setam sistemul de operare astfel incat acesta sa afiseze extensiile fisierelor, pentru a observa adevarata lor extensie, explicand ca distribuitorii de aplicatii malitioase modifica adeseori extensia acestora pentru a convinge utilizatorii sa ruleze fisiere executabile.

Nu in ultimul rand, suntem sfatuiti sa accesam site-uri de incredere si sa nu accesam link-urile primite prin e-mailuri care solicita actualizarea informatiilor personale. “Entitatile legitime nu iti vor cere niciodata sa furnizezi sau sa verifici informatii sensibile printr-un mijloc nesigur, precum e-mailul”, se arata in ghidul SRI.

“Ramai cat mai anonim posibil!”
“Prima regula a navigatului pe Internet este sa ramai cat mai anonim posibil. Aceasta inseamna sa nu faci publice informatiile personale (numele complet, adresa, numarul de telefon, CNP-ul, parole, nume ale membrilor de familie, numere de carti de credit). Majoritatea oamenilor si companiilor credibile nu iti vor cere sa le comunici astfel de date pe Internet”, este un alt sfat, alaturi de acela de a evita utilizarea retelelor wi-fi publice pentru operatiuni bancare, comert online sau afaceri personale si de a dezactiva optiunea Bluetooth atunci cand nu o folosim.

In ceea ce priveste semnalarea unui posibil act terorist, in ghidul SRI se arata ca ar trebui sa sunam la Centrul de Coordonare Operativa Antiterorista, unde functioneaza o linie telefonica gratuita – TELVERDE 0800.800.100 – atunci cand cineva este interesat de procurarea unor substante ce ar putea fi folosite in scopuri teroriste (substante explozive sau precursori, otravuri etc.), cand aflam despre actiuni prin care se incearca perturbarea functionarii unor institutii/locatii importante (obiective strategice de importanta deosebita) sau cand anumite persoane confectioneaza, detin, transporta sau manipuleaza ilegal armament, munitii, substante care ar putea fi folosite in scopuri teroriste.

Situatii cu potential risc terorist
De asemenea, ar trebui sa apelam numarul mentionat mai sus atunci cand observam prezenta repetata sau prelungita a unor persoane neautorizate in zona sensibile precum misiuni diplomatice straine, sedii ale unor institutii internationale etc., interesul nejustificat al unor persoane pentru studierea sau obtinerea de date referitoare la astfel de locuri sau cand vedem persoane care fotografiaza sau filmeaza obiective unde asemenea activitati sunt interzise.

Mai mult, ar trebui sa ne dea gandit atunci cand exista persoane care studiaza insistent locuri aglomerate (gari feroviare sau statii de metrou, aerogari, mari centre comerciale, obiective turistice, sportive sau culturale) sau cand ne sunt puse intrebari nejustificate cu privire la programul de functionare al unor institutii, momente ale zilei de maxima aglomeratie, momentul schimbarii personalului care asigura paza la ambasade etc.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img