vineri, 19 aprilie, 2024

Gradinita Nr. 1 Husi :,, Aici e vatra noastra stramoseasca’’-FOTO

Distribuie:

Publicat:

Asociatia ,,Parintii de la Gradinita Nr. 1 Husi’’a obtinut de la Consiliul Judetean Vaslui  finantarea derularii proiectului ,,  Aici e vatra noastra stramoseasca’’ cu suma de 27 418 lei.  Proiectul urmareste stimularea copiilor prescolari sa cunoasca folclorul autentic din zona Husului  si  sa valorifice obiceiurile si traditiile locale,sa  implice copiii, cadrele didactice si  parintii  in diverse activitati legate de traditiile locale, dans si muzica populara, arta populara specifica zonei. Activitatile principale ale proiectului sunt  achizitionarea a 32 de  costume populare traditionale , cunoasterea traditiilor si obiceiurilor locale, de invatare a cantecelor si dansurilor populare din zona Husului si organizarea unui spectacol -concurs cu traditii si obiceiuri  ,, Aici e vatra noastra stramoseasca’’.

Primele activitati de proiect au demarat din luna august cand presedintele Asociatiei domnul Ciobanu Ginu si directorul Gradinitei cu Program Prelungit Nr. 1 Husi –doamna Berica Ecaterina au convocat consiliul director al Asociatiei si Consiliul de Administratie al gradinitei, s-a desemnat echipa de proiect, modul de desfasurare pentru fiecare dintre activitatile cuprinse in proiect, responsabilitati pentru fiecare dintre membrii echipei, astfel incat sa se asigure coordonarea eforturilor tuturor.   Colectivul didactic si parintii au fost chemati sa se organizeze in echipe de lucru care sa actioneze pe clase in organizarea activitatilor extracurriculare de familiarizare a copiilor cu primele elemente de folclor local cu  ajutorul unor specialisti in domeniu de la Ansamblul ,,Trandafir de la Molodova’’. S-a luat  legatura cu profesorul  Solomon Virginel pentru  un program pe grupe si o planificare a activitatilor conform particularitatilor de varsta a copiilor  de la Gradinita cu P.P. nr. 1 Husi, de la Gradinita cu P.P. Nr. 2 si de la Gradinita cu P.N. Nr. 5 Husi.

Costumele populare se achizitioneaza de la  Asociatia mestesugarilor ,,Nemteanca’’,    pana pe 15.10.2015 , 15  costume de fetita formate din ie, catrinta, birneata, bundita, opinci de piele cu ciorapi de lana, basma,  1 costum complet pentru fetita costa 930 de lei, iar pentru 15  baieti costumul este format din camasa, brau,  bundita, itari, opinci de piele cu ciorapi de lana, cusma alba, in total pentru un baiat costumul complet costa 905 lei. S-a tinut cont de autenticitatea costumului care sa fie specifica zonei Husului, de asemenea s-au achizitionat  2 costume populare  complete pentru educatoarele care dirijeaza  copiii  pe scena. Suma totala de achizitie este de 30 465 lei, iar Asociatia ,, Parintii de la Gradinita Nr. 1 Husi contribuie cu suma de 3.050 lei.

Pe 15 octombrie 2015  la Sala de spectacole a Primariei Husi  in cadrul unui spectacol caritabil organizat de Gradinita Nr. 1 Husi  pentru ajutorarea copiilor  proveniti din medii defavorizate din oras, va fi prezentat proiectul,  se va lansa invitatia de participare pentru  copii din toate gradinitele din Husi, la activitati  prin care vor cunoaste  traditiile si obiceiurile locale, vor valorifica zestrea folclorica a romanilor din zona Husului si vor fi mandri ca apartin unei comunitati care stie sa-si respecte si sa-si promoveze valorile. Vor avea sansa, prin acest proiect, sa imbrace costume  populare autentice,  vor invata  cantece si dansuri populare din zona Husului si vor trai   atmosfera de sarbatoare  traita de stramosii nostri la sezatori. Vor fi invitati copiii de la toate gradinitele din oras si zona Husi  sa participle la spectacolul-concurs  ,, Aici e vatra noastra stramoseasca’’ din 30 noiembrie 2015 cu numere din folclorul local, cantece sau dansuri populare, obiceiuri si traditii  de la sezatori , sa participe la expozitia de masti populare. Cele mai frumoase numere din spectacol  si cele mai frumoase si spectaculoase masti populare  vor fi premiate cu medalii, cupe si diplome de catre Asociatia ,, Parintii de la Gradinita Nr. 1 Husi’’.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img