vineri, 19 aprilie, 2024

Gratie bacteriilor din corpul nostru, ciocolata este bună pentru sănătate

Distribuie:

Publicat:

Beneficiile ciocolatei pentru organismul uman. De ce este benefică ciocolata neagră? O echipă americană a ridicat în cele din urmă vălul de pe această problemă. Rezultatele sale arată că microbii din tractul digestiv folosesc ciocolata ca sursă de energie și, la rândul lor, produc compuși sănătoși.

Ciocolata neagră este bună pentru inimă, moral și multe alte lucruri. Beneficiile pe care oamenii de știință le-au convenit de multă vreme, dar nu au fost niciodată în măsură să le explice până azi. O echipă de la Louisiana State University (Baton Rouge, SUA) a reușit în sfârșit acest lucru: flora intestinală este responsabilă. Rezultatele au fost prezentate la American Chemical Society Conference din Dallas.

Beneficiile ciocolatei pentru organismul uman

„În intestinul nostru, „bacteriile bune”, cum ar fi bifidobacteriul și lactobacilii, se hrănesc cu ciocolată, spune Maria Moore, una dintre participanții la studiu. Consumând ciocolată neagră, le oferiți ceea ce au nevoie pentru a crește și a fermenta. În schimb, produc substanțe antiinflamatorii. Astfel, acest lucru combate acțiunile inflamatorii ale bacteriilor „rele” precum Clostridium difficile și anumite tulpini patogene de Escherichia coli.

Cu câteva bucăți de ciocolată, ne putem lua la revedere de la flatulență, diaree și constipație? În orice caz, consumul de cacao este benefic pentru un tranzit echilibrat. „Pudra de cacao, unul dintre ingredientele din ciocolată neagra (până la 30%), conține polifenoli antioxidanti, cum ar fi catechină și epicatechină, precum și fibre”, spune John Finley, autorul principal al studiului. „În colon, fibrele fermentează și polifenolii sunt absorbiți, ceea ce declanșează reacții antiinflamatorii. […] Inflamarea țesuturilor cardiovasculare este redusă datorită acestui fenomen, reducând astfel riscurile de accidente cerebrovasculare.”

„Pe de altă parte, flavonolii de cacao îmbunătățesc vasomotricitatea prin atașarea de celule care acoperă vasele, ceea ce scade tensiunea arterială, spune Federația Franceză de Cardiologie. De asemenea, pot reduce concentrația de colesterol rău în sânge și pot preveni blocarea arterelor. Consumul de ciocolată neagra, bogata în cacao, este deci bun pentru inimă!

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img