joi, 25 aprilie, 2024

Grecia va fi exclusa din Schengen din cauza imigrantilor? Raspunsul transant al Atenei

Distribuie:

Publicat:

Grecia a negat, miercuri, ca UE ar intentiona s-o excluda din zona de libera circulatie Schengen din cauza proastei sale gestionari a fluxurilor de refugiati, respingand vehement afirmatii in acest sens publicate in Financial Times.

“In cadrul UE, problema unei iesiri a Greciei din acordurile de la Schengen nu a fost pusa niciodata”, a declarat purtatoarea de cuvant a guvernului, Olga Gerovassili, potrivit AFP.

“Totusi, articole mincinoase cu privire la acest subiect sunt reproduse, intr-o tentativa de a arunca responsabilitati asupra Greciei pentru gestionarea fluxurilor de refugiati si migranti”, a spus ea.

Purtatoarea de cuvant a reactionat la un articol publicat marti in Financial Times (FT).

Citand surse europene anonime, FT afirmase ca UE a avertizat Grecia impotriva riscului unei suspendari din zona de libera circulatie Schengen daca nu ia masuri suplimentare pentru a intari controlul asupra frontierelor sale.

Mai multe surse europene la Bruxelles au respins miercuri, pentru AFP, ideea ca astfel de amenintari ar fi fost adresate Atenei de institutii ale UE.

“Sunt idei care circula pe culoarele bruxeleze, ca si cea evocata recent de presedintele Eurogrup-ului despre un? miniSchengen”, a comentat o sursa diplomatica. “Dar inca nu s-a ajuns acolo” si “principiul Schengen este de a merge inainte, nu de a da inapoi”, a adaugat aceasta sursa.

“Exista tot mai multa nerabdare din partea unor state membre impotriva Greciei”, a confirmat o sursa europeana, “dar nu grecii si italienii sunt cei care fac ca aceste hotspots (centre de primire a refugiatilor- n.red.) sa nu functioneze”, a continuat ea.

“Grecia isi indeplineste, in pofida marilor dificultati, obligatiile sale europene” in domeniu, faptul fiind “recunoscut clar” in cursul unei reuniuni care a avut loc duminica, cu ocazia summit-ului UE-Turcia, a afirmat purtatoarea de cuvant a guvernului grec.

Ea a acuzat “cercuri europene” care “cred ca viitorul Europei se poate construi cu reflexe fobice, ingradiri si excluderi”, alimentand “in ultimele zile un climat ostil Greciei cu amenintarea inacceptabila” de excludere din spatiul Schengen.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img