marți, 19 martie, 2024

Grecia vrea sa reduca cu o treime numarul fumatorilor pana in 2025

Distribuie:

Publicat:

Premierul elen Kyriakos Mitsotakis a lansat marţi o campanie care are drept scop reducerea cu aproape o treime a numărului fumătorilor până în 2025 în Grecia, unde consumul de ţigări rămâne ridicat, relatează AFP potrivit Agerpres

"Statul grec (…) îşi propune să reducă numărul fumătorilor cu 30% până în 2025", a declarat Mitsotakis în cadrul unei conferinţe de presă."Inamicul nostru este fumatul, nu fumătorii. Scopul nostru nu este să divizăm, ci să ne unim în numele sănătăţii", a mai spus el.

În fiecare an, fumatul provoacă 20.000 de decese în rândul grecilor şi sunt înregistrate 700.000 de internări, ale căror costuri se ridică la aproape un miliard de euro, a mai spus el.

Potrivit unui studiu medical publicat în octombrie, numărul fumătorilor adulţi a scăzut de la 40 la 27,5% într-un deceniu.

Cu toate acestea, premierul şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu rata alarmantă a minorilor sub 15 ani care fumează: un băiat din şase şi una din opt fete.

O nouă lege votată de guvernul conservator al lui Kyriakos Mitsotakis, sosit la putere în iulie, prevede pedepse de până la 500 de euro pentru fumătorii care aprind o ţigară într-un restaurant sau un club de noapte, şi până la 10.000 de euro amendă pentru proprietarii de localuri care încalcă legea. Încălcările repetate pot duce la închiderea temporară a localurilor în cauză şi revocarea licenţei de funcţionare.

Mitsotakis se opune ferm fumatului. El a povestit o conversaţie din 1979 cu bunicul său care a murit de cancer pulmonar. "Noi nu ştim efectele nocive (ale fumatului). Tu, tu le cunoşti", i-a spus atunci bunicul lui.

Ultima campanie anti-tabac din Grecia datează din 2009. Iniţial promovată energic de autorităţi, ea a căzut apoi în derizoriu

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img