joi, 18 aprilie, 2024

Greenpeace: ‘Natura nu negociaza. Cu cat asteptam mai mult sa facem schimbarile necesare cu atat vor fi provocate mai multe daune’

Distribuie:

Publicat:

Comisia Europeană şi-a prezentat oficial miercuri planul pentru un Acord Verde european însă Greenpeace a avertizat că, deşi volumul politicilor este impresionant şi promisiunile sunt mult mai semnificative decât cele ale comisiilor anterioare, politicile în sine sunt fie prea slabe, fie trebuie să fie definite precis, potrivit Agerpres.

"Ursula von der Leyen (preşedintele Comisiei Europene, n.r.) promite că Acordul Verde european va aborda criza climatică scăpată de sub control şi distrugerea masivă a naturii. Dar obiectivele climatice pe care şi le propune ar fi prea puţin, prea târziu. În ceea ce priveşte protejarea naturii, multe propuneri sunt aspiraţionale şi trebuie definite punctual. Măsurile detaliate care vor urma trebuie să abordeze modelele de producţie şi consum care ne-au adus aici, la limită. Crizele climatice, ecologice şi de inegalitate necesită o regândire fundamentală a sistemului economic care, de zeci de ani, a răsplătit poluarea, distrugerea mediului şi exploatarea umană. Solicităm preşedintelui Comisiei, doamna von der Leyen şi echipei sale, să prezinte o legislaţie care să fie pe deplin în acord cu această sarcină", a declarat purtătorul de cuvânt al Greenpeace, Franziska Achterberg, potrivit unui comunicat al organizaţiei.

În ceea ce priveşte obiectivul UE de reducere a emisiilor până în 2030, purtătorul de cuvânt al Greenpeace, consideră că o scădere de 50-55% a emisiilor până în 2030 nu este suficientă.

"Natura nu negociază. Cu cât aşteptăm mai mult să facem schimbările necesare în economia noastră, cu atât vor fi provocate mai multe daune şi cu atât va fi mai dificil şi mai scump. Prin întârzierea propunerii până în vara 2020, Comisia riscă să submineze acordul de la Paris şi orice speranţă pentru UE ca leader în combaterea crizei climatice", a arătat Franziska Achterberg.

Comisia a declarat că va propune o nouă ţintă pentru 2030 până în vara anului 2020.

Potrivit Greenpeace, acest lucru nu ar lăsa suficient timp pentru ca guvernele UE să ajungă la un acord prin Summitul ONU pentru climă de la Glasgow, în care toate părţile semnatare ale Acordului de la Paris trebuie să prezinte noi ţinte climatice pentru 2030, mai ambiţioase. Aceasta ar costa UE leadershipul pe combaterea crizei climatice internaţionale şi ar da o scuză şi altor jucători la nivel mondial să întârzie aplicarea unor măsuri esenţiale, subliniază organizaţia.

Comisia Europeană a prezentat miercuri Pactul ecologic european, o foaie de parcurs menită să asigure durabilitatea economiei UE, prin transformarea provocărilor legate de climă şi de mediu în oportunităţi în toate domeniile de politică şi prin garantarea unei tranziţii care să fie echitabilă pentru toţi şi favorabilă incluziunii tuturor, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img