marți, 19 martie, 2024

Greseli pe care multi le fac in prezenta gripei

Distribuie:

Publicat:

Vara a trecut, simtim deja temperaturile tot mai scazute de la zi la zi si pe ici pe colo apar si primele viroze. Este semnul clar ca trebuie sa ne pregatim pentru sezonul rece si toate implicatiile lui. Printre acestea, gripa. Gripa nu este o gluma, dar nici nu este ceva de speriat daca o tratam asa cum trebuie. Asta ar insemna sa nu facem greseli, gresei ca cele de mai jos:

Gripa e o raceala banala si copilul nu pateste nimic. Infectiile cu virusurile gripale au desfasurari diferite in functie de organismele in care ajung sa-si faca de cap. Copiii mici sunt de multe ori nepregatiti din punct de vedere imun si pot trece usor de la gripa la pneumonie supraadaugata si stare de sepsis, cu evolutie severa si pericol de deces. Sau, bunicul are gripa, dar lasa ca se face bine, e doar racit. Cu varstele inaintate si la existenta unor boli pulmonare, cardiace, renale etc. evolutia gripei poate fi imprevizibila. Astfel de persoane au nevoie de vaccin antigripal, iar daca vaccinul nu a fost facut, la primele simptome de gripa, consultul medical se impune imediat.

Iau antibiotic ca sa nu fac gripa. Administrarea de antibiotic poate sa accelereze selectarea tulpinilor multirezistente de bacterii, sa dea reactii adverse digestive, dar sigur nu va pazi pe nimeni de gripa. Un mijloc de preventie este vaccinul, care se face inainte de sezonul rece, chiar si la persoanele sanatoase si imunocompetente. Ori, nu iau paracetamol pentru ca am citit ca face mult rau. Medicamentele care amelioreaza simptomele asociate (febra, tuse, cefalee) au fost amplu studiate si sunt bine tolerate daca se iau conform recomandarilor. Paracetamolul nu distruge ficatul la dozele terapeutice si poate fi luat ca agent antitermic, antalgic. Nu exista niciun paracetamol care sa contina virusuri sau alte adaosuri nocive, acestea sunt povesti care circula pe internet.

Am febra si tusesc, trebuie sa iau macar amoxicilina. Antibioticul nu are nicio valoare nici dupa instalarea gripei. Vorbim despre o infectie cu virusuri, nu cu bacterii. La antibioterapie se va recurge doar daca medicul constata suprainfectia bacteriana. Sau, o sa evit contactul cu cei care sunt bolnavi si sigur nu fac gripa. Evitarea contactului cu oamenii nu reprezinta o metoda profilactica perfecta. Exista purtatori de virus gripal care pot transmite virusul fara sa aiba vreun simptom de boala. Nu vom putea evita pe toata lumea, evident.

Am gripa, dar intru la tata in spital, ca vreau neaparat sa-l vad. Cine are gripa ar trebui sa evite contactul cu alte persoane, mai ales cu cele internate care poate au imunitatea scazuta. O gripa acolo poate fi fatala. Ori, nu ma vaccinez ca sunt sanatos si oricum vaccinurile provoaca autism. Vaccinarea este recomandata si persoanelor sanatoase si nu, nu exista niciun studiu serios care sa arate vreo legatura intre vaccinuri si autism. De asemenea, nu-i fac testul rapid copilului, ca nu vreau sa arunc banii pe toate prostiile. Testul rapid poate oferi informatii pretioase si, in cazuri precise, poate ghida un tratament eficient ce poate face diferenta intre viata si moarte.

sursa:leapsadesantate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img