vineri, 29 martie, 2024

Greu cu livezile

Distribuie:

Publicat:

Specialistii in agricultura spun ca in ceea ce priveste patrimoniul pomicol al judetului, preponderenta este cultura marului cu 757 ha, urmata de prun cu 627 ha si cires/visin  cu 608 ha.

Cea mai slab reprezentata cultura de pomi fructiferi este gutuiul specia  aceasta fiind grav afectata de arsura bacteriana.

Productiile obtinute in anii din urma sunt modice de numai 9.762 tone fructe, din care semintoase – 6.394 tone, samburoase – 3.368 tone.

„Consideram ca actualmente  devine din ce in ce mai necesara implementarea unor programe de reconversie in pomicultura la nivel national, respectiv judetean, intrucat majoritatea plantatiilor sunt in declin fiziologic, avand o capacitate redusa de productie atat din punct de vedere cantitativ cat si calitativ, cu rezultate economice slabe si care nu fac fata concurentei pe piata europeana/nationala”, spun cei de la Directia Judeteana pentru Agricultura.

 Fermierii spun insa ca orice infiintare de livada necesita o infuzie serioasa de capital, iar ei nu dispun de fondurile necesare. „Livada nu rodeste din primul an si tu bagi bani de cand cumperi puieti. Asa ca trebuie sa fii potent financiar ca sa iti permiti. E adevarat ca iti poti scoate in timp banii, dar exista si riscuri”, ne-a spus un fermier.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img