marți, 19 martie, 2024

Guvernul a DECIS: se schimbă buletinele în Romania. Noul document va fi prevăzut cu un CIP

Distribuie:

Publicat:

Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede posibilitatea ca cetăţeanul să opteze pentru eliberarea unei cărţi electronice de identitate, cu sau fără imaginea impresiunilor papilare a celor două degete arătătoare, sau a unei cărţi de identitate simple, fără CIP.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, această posibilitate este oferită şi în cazul minorilor, dar la solicitarea părinţilor sau a reprezentaţilor legali, informează Agerpres.

"Cartea electronică de identitate (CEI) va permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne şi în sisteme informatice ale altor instituţii publice sau private, precum şi utilizarea semnăturii electronice, în condiţiile legii. CEI va facilita astfel accesul cetăţeanului la diverse servicii electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare etc.), cu efecte majore privind simplificarea relaţiei cu autorităţile publice, creşterea calităţii şi accesibilităţii serviciilor publice", se arată în comunicat.

CEI va respecta cerinţele Comisiei Europene privind securizarea documentelor în contextul combaterii terorismului, al migraţiei ilegale, al traficului de droguri şi de persoane, în condiţiile în care cărţile de identitate actuale sunt realizate cu tehnologie din anii 90.

Guvernul precizează că noul document de identificare va oferi cetăţenilor garanţii suplimentare de securitate, iar instituţiilor de drept public sau privat, certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe respectivul document.

"CEI va permite, printre altele, autentificarea în Platforma informatică a sistemului public al asigurărilor sociale de sănătate pentru a dovedi calitatea de asigurat a titularului. Noul document de identitate nu va conţine date medicale, ci doar datele de identificare ale titularului. Cardul de sănătate îşi încetează valabilitatea în momentul emiterii către titular a unei cărţi electronice de identitate. Pentru persoanele care nu vor solicita eliberarea unei cărţi electronice de identitate se vor emite în continuare carduri de sănătate, în aceleaşi condiţii din prezent", adaugă sursa citată.

Proiectul adoptat de Guvern privind modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români stabileşte inclusiv termene, diferenţiate, de valabilitate a actelor de identitate, în funcţie de vârsta titularului, în scopul surprinderii modificărilor fizionomiei titularului.

 

sursa: stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img